Den vzácných onemocnění 2021

S posledním únorovým dnem, letos v neděli 28. února, si připomínáme Den vzácných onemocnění - Rare Disease Day.

    Pro Den vzácných onemocnění bylo záměrně vybráno i vzácné datum - 29. února - v nepřestupné roky se pak tento den přesouvá na poslední únorový den.

     Den vzácných onemocnění se zpočátku konal jen v Evropě, postupně se však stal celosvětovým fenoménem. Na mezinárodní úrovni jej koordinuje Eurordis, v jednotlivých zemích pak národní asosiace a také jednotlivá pacientská sdružení. Česká republika se poprvé zapojila v roce 2010.

     Záštitu nad Dnem vzácných onemocnění v ČR v tomto roce přejal ministr zdravotnictví - Doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D. - dokument

      V Praze bude při příležitosti DVO osvětleno několik budov zelenou, růžovou a modrou barvou - tedy barvami letošního DVO - tisková zpráva, v niž naleznete seznam budov i čas jejich osvětlení.

       Při příležitosti letošního DVO vydalo ČAVO ZPRAVODAJ speciál nejen o lidech se vzácným onemocněním, ale i o těch, co jim pomáhají život s nemocí zvládnout.

   PLAKÁT 2021

    VIDEO 2021 s českými titulky - odkazuje na to, že pacienti s vzácnými onemocněními žíjí po celém světě a stále je potřeba mezi širokou veřejností zvyšovat povědomí o celé této komunitě. Podrobnější informace o všech šesti protagonistech této upoutávky naleznete zde - Potkej naše hrdiny.

-------------------------------------------

   Rare Disease Day (v angličtině) webové stránky Dne vzácných onemocnění, kde naleznete veškeré informace o celosvětovém dění, organizací akcí, možnost sdílení na rozličných sociálních sítích. V neposlední řadě i záznamy z let minulých a E-SHOP s mnoha produkty nesoucí logo DVO.

Miriam Křivková

25. 2. 2021