Den vzácných onemocnění 2023

Poslední únorový den - v úterý 28. února - si připomínáme nejen osudy lidí, kteří žijí se vzácným onemocněním, ale i všech, kteří jim pomáhají život s nemocí zvládnout.

Den vzácných onemocnění – Rare Disease Day -  je celosvětově hnutí, které usiluje o rovnost sociálních příležitostí, zdravotní péče a přístupu k diagnóze a terapiím pro lidi žijící se vzácným onemocněním. Od svého založení v roce 2008 hraje Den vzácných onemocnění klíčovou roli při budování velké a jednotné mezinárodní komunity pro vzácná onemocnění, která je sice různorodá – ale sjednocená v účelu.

Den vzácných onemocnění se každoročně připomíná 28. února (nebo 29. v přestupných letech) – nejvzácnější den v roce.

JSME  V TOM SPOLEČNĚ – tak zní slogan letošního Dne vzácných onemocnění.

Přímo v letošním sloganu je vyjádřeno, že cílem letošní kampaně je, aby se každý dostal ke správné diagnóze a následně vhodné léčbě. Na této cestě pomáhají mnozí - lékaři, sestry, terapeuti, speciální pedagogové, asistenti a mnoho dalších profesí. Všechny jsou náročné a vyžadují respekt a především co nejširší pochopení toho, co sám pacient a mnohdy i celá rodina potřebují. Do tohoto „vztahu“ čím dál tím víc přispívají i sami pacienti a pacientské organizace - sdílením svých zkušeností se tak podílí na zlepšování podmínek života. Jsme v tom společně!

VIDEO 2023 s českými titulky.

PLAKÁT Dne vzácných onemocnění 2023.

Den vzácných onemocnění je řízen a koordinován EURORDIS a národními pacientskými organizacemi z celého světa. Tato platforma umožňuje, aby práce na zvyšování povědomí o vzácných onemocněních postoupila nejen na národní ale i mezinárodní úroveň.

Rare Disease Day (v angličtině) webové stránky Dne vzácných onemocnění, kde naleznete veškeré informace o celosvětovém dění, organizací akcí, možnost sdílení na různých sociálních platformách. 

Miriam Křivková

24. 2. 2023