MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Milgama N Eva Horecká

Dobrý den, MG mám 19 let, dlouhodobě mám problémy s klouby a páteří. Dostávám jen prášky na bolesti. Mohla bych brát Milgamu N?
Děkuji za odpověď. 28. 6. 2022

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
Milgamma N je určitě možné ať už v tabletách nebo injekcích. Vhodná je určitě rehabilitace, ev. i komplexní lázeňská terapie.
29. 6. 2022

Příznaky Michaela Jakoubková

Dobrý den, potýkám se s velkou únavou. Hlavním problémem pro mě je jakoby neustále třeštění v hlavě. Nemůžu říct ani pískání, ale jakoby probíjení. Dále se mi zhoršil zrak, mám pocit, jak když jakoby mě bolí se dívat. Když chci něco dělat v sehnutém stavu tak mi začnou tlaky v hlavě a je mi na omdlení. Když šíji jehlou, tak mi ruce po kratší době úplně ztuhnou. Ty tlaky v hlavě mám už i v poslední době při vzpřímené poloze. Nejhorší je ten neustálý jakoby triskot ani ne v uších, ale spíše v celé hlavě. Pomáhá mi Ibalgin, pak se to snižuje. Je mi 47, mám malé dítě, potřebovala bych lépe fungovat. Nevíte prosím od čeho toto můžu mít. Ještě mám velice silnou menstruaci a v těchto dnech je to ještě horší.
Moc děkuji za odpověď
Michaela
27. 6. 2022

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
podle Vašeho popisu mně příznaky opravdu nepřipadají jako myasthenické, určitě je vhodné zajít ke svému neurologovi, aby Vaše obtíže zhodnotil. Obtíže mohou být i krční páteře, tenzní cefalea a další jiné. Určitě to bude chtít dovyšetřit. 29. 6. 2022

Diagnostika Jitka Kubišová

Dobrý den,
roky se potýkám s extrémní únavou a spavostí, jsem po mnoha operací páteře. Mám poměrně dost diagnóz jako je diabetes, tachykardie, Trombofikie, astma, trpím na reální koliky, chronické potíže.
Jsem mimo jiné léčena v centru léčby bolesti , nicméně vše každý připisuje na vrub páteře.
Jaké konkrétní laboratorní testy chtít k diagnostice.
děkuji Kubišová 27. 6. 2022

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
určitě Vás prvně musí vidět neurolog a podle zátěžových testů a Vašich subjektivních obtíží může myslet na myasthenii. Objedná Vám EMG vyšetření - repetitivní stimulaci, provede odběr Achr protilátek (protilátek proti acetylcholinovému receptoru) a CT mediastina s kontrastní látkou. Podle toho se stanovuje dg. myasthenia gravis. 29. 6. 2022

Antidepresiva a neurol Darina

Dobrý den mám vrozenou MG
Byly mi předepsané léky na úzkostné stavy panický ataky a deprese
Escitalopram 10mg a neurol 0,25 mg
Neurol užívám už tři měsíce 2x deně 1tbL
A antidepresiva třetí den mohu je vůbec užívat
Předem děkuji
Červeňáková 27. 5. 2022

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
Escilopram, jako antidepresivum ze skupiny SSRI není kontraindikované a je dobře snášené. Neurol někdy může dělat problémy a spíše doporučujeme Grandaxin nebo Atarax. 31. 5. 2022

covid Anna Filipová

Dobrý den, navštívila nás dcera s rodinou. U zetě se potvrdil covid, i dcera má od včerejška pozitivní test. Očekáváme s manželem, že nás to nemine. Jsme oba třikrát očkovaní. Já se léčím na MG. 1x za 14 plazmaferéza, příští 12.5.
Prosím o instrukce, až to přijde.
Mám vysadit Celcept? A co dál?
Děkuji. Anna Filipová 3. 5. 2022

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, mluvily jsme pak spolu telefonicky, tak doufám, že to tak stačí.

Pro jistotu ale shrnuji pro všechny.
Naši pacienti mají nárok na preventivní léky proti těžkému průběhu COVID, a to cca prvních sedm dní od 1. příznaků, s pozitivním COVID testem. V Praze a okolí s tím můžeme pomoci i my, ale většinou se lze poradit i s praktickými lékaři, kteří vědí, kam pacienta odeslat.

Co se týče tzv. imunosupresivních léků /cellcept, imuran, ciclosporin/, dokud nemáte příznaky, pak nemusíte vysazovat vůbec, když budou příznaky lehké, pak stačí na 1-3 týdny dle tíže příznaků snížit na polovinu, jen u vysokých horeček a zápalu plic se na přechodnou dobu vysazuje
8. 5. 2022

Zde položte svou otázku






Mandatory fields