MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

mozna recidiva mg andrea

Dakujem za skoru odpoved a chcem sa opytat ak by mamka znova zacala uzivat mestinon koly dvojitemu videniu mohlo by jej to pomoct?pretoze ona okrem toho dvojiteho videnia ani tak problemy nema.to dvojite videnie je hlavne poobede dakujem 9. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Určitě. Pokud jde o recidivu myastenie, tak by jí měl Mestinon při těchto potížích ulevit. Měla by být ale zároveň vyšetřena a znovu zvážena eskalace imunosupresívní terapie. 11. 7. 2014

MG ,dvojite videnie a znizena funkcia štitnej zlazy Andrea

dobry vecer ,pred styrmi rokmi mojej mamke bola zistena MG,je po operacii thymomu,uzivala lieky -mestinon,prednison a imuran.Teraz uz uziva iba kazdy druhy den imuran a nic viac.Okrem toho ma problemy so stitnou zlazou ma stale vysoke hodnoty TSH az do 90 aj napriek tomu ze uziva vysoke davky L-THyroxinu okolo 250mg denne...prekonala trombozu na hornej koncatine a t.c.ma problemy s dvojitym videnim a zavratmi.Chcem sa opytat ci sa jej po tolkych rokoch moze vratit myastemia ,mamka ma dvojite videnie hlavne v poobednajsich hodinach , 8. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
samozřejmě k recidivě nebo zhoršení myastenie může dojít kdykoliv během života i přes adekvátní léčbu. 8. 7. 2014

diagnostikovani nemoci Katerina Dyckova

Dobry den, jsem mesic po urazu hrudni patere leceneho pouze fixaci a lezenim v nemocnici.. kdyz me pustili somu a ja zacala trosku fungovat sama zjistila jsem ze mam spadle vicko.. dosla jsem k ocni lekarc, ktera me poslala na neurologii.. zde jiz lezim patym dnem a zadna vysetreni neukazala nejakou vadu ale ja se citim unavena,oko pada , boli me tvar a obcas mam silny tlak na hrudi... precetla jsem hodne o MG ale nevim jestli se mi po tom cteni jeste neprihorsilo :// pan doktor mi rekl ze to mam normalne posle fotky a ze udela jeste nejaka vysetreni ale uz ambulantne ze spis to mam psychicky a tak mi da neurol.. nevim co delat..u diagnostiky MG se mluvi o dvojitem videni a to ja urcite nemam.. mam zkusit vyhledat jeste jinou pomoc nebo verit lekari a cekat ze se to zlepsi?? Dekuji moc Katerina Dyckova 7. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
spadlé víčko patří vždy do okruhu potíží silně podezřelých z myastenie a pokud není jasná nějaká jiná příčina, ta byste měla být vyšetřena v tomo smyslu. 8. 7. 2014

Cestování a očkování při myasthenii Rudolf Zajac

Dobrý den, v lednu bych měl na 3O dnů navštívit Thajsko. Doporučují se předem očkování proti žloutence, tyfu, atd.
Byl mi diagnostikována MG a chci se zeptat, zda to očkování a pobyt nemám raději oželet.
Děkuji Zajac 4. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Do Thajska se vždy dporučuje očkování proti hepatitidě A. Pokud pojedete do oblastí s výskytem malárie (hranice s Kambodžou nebo Barmou), tak je vždy třeba počítat s antimalarickou prevencí. O konkétním typu antimalaika se poraďte s odborníkem na tropické nemoci a cestovní medicínu. Nevím v jaké fázi je vaše myastenie (tíže, kompenzace, imunosuresívní léčba atd) a do které části Thajska míříte, tak se mohu vyjádřit pouze obecně. Cesty do zemí s nižším hygienickým standardem a rizikem tropických chorob jsou vždy se zvýšeným rizikem. Užitečné informace najdete na stránkách Centra pro kontrolu nemocí: www.cdc.gov. 8. 7. 2014

Condrosulf 400 Tvrdé tobolky Markéta

Dobrý den,
prosím Vás o informaci o vhodnosti užívání léku Condrosulf 400 Tvrdé tobolky (léčivá látka chondroitini natrii sulfas, pomocné látky želatina, oxid titaničitý, indigokarmin, chinolínová žluť, magnesium-stearát) při MG.
Případně, zda je možné zvažovat menší a větší zlo.
Během užívání se mi MG nezhoršila, ale několikrát jsem měla záškuby ve svalech, které mohly a nemusely být od léku. Problém je, že stav mých kloubů je hodně špatný.
Děkuji.
Markéta 7. 6. 2014

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
Condrosulf 400 užívat při myasthenii můžete. Obsahuje sice magnesium, ale v malém množství, které by Vám nemělo vadit. Ortoped Vám při velkých obtížích může napsat i Condrosulf 800. Záškuby ve svalech nebudou souviset s těmito léky. 10. 6. 2014

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná