MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Bisulepin-Dithiaden Dita

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je Dithiaden u MG jednoznačně kontraindikován. Děkuji. 14. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Dithiaden není jednoznačně kontraindikován, ale viděli jsme po něm ve výjimečných případech zhoršení stavu a proto ho úplně nedoporučujeme. Na rozdíl o novějších typů protialergických léků obecně totiž více tlumí, způsobuje spavost. 24. 5. 2015

zubní dotaz a myastenie Jana

Děkuji za odpověď!jen moc nerozumím proč případně při trhání zubů nasadit antibiotika?trhali mi \"osmičku\" 2x a nic takového jsem netušila,takže nic takového neproběhlo?!z jakého důvodu?Momentálně užívám Medrol 12mg......a případná anestezie lokální tedy není problém?Moc děkuji...! 11. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Při trhání zubů se po vytržení může v hojící se ráně udělat zánět, zánět může pacienty s autoimunitami zhoršit, proto se snažíme raději doporučit antibiotika jako prevenci cca den před a cca 1-2 dny okolo toho zákroku, aby se to nestalo. Zánět se ale rozvinout nemusí, jak jste sama zažila, ale může, je to jen obecně doporučovaná prevence. Je to jasné? Ano, lokální anestézie není problém, mimo tzv. prokainovou řadu lokálních anestetik, ale ty se dle mých posledních informací už nepoužívají. 24. 5. 2015

zubní dotaz a myastenie Jana

Dobrý den,jsem po návštěvě zubaře,ulomil se mi zub,po té bolel,dostala jsem tam injekci,odvrtaní,zubní vložku,po 10dnech čištění kanálků...za 14dní mám jít na zaplombování..zub momentálně nebolí,jen se chci zeptat,jestli zubní vložka-výplň obsahuje i nějaké léčivé látky,které bych jako myastenik nemohla?nebo jestli je u zubaře něco co bych nesměla a na co si dát pozor?děkuji za odpověď 1. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, vložka by vadit neměla. Dávat si pozor musíte jen při trhání zubů nebo jiných velkých "krvavých" zákrocích v dutině ústních (toto není ten případ), kdy je vhodné preventivně dát antibiotika (naši pacienti mohou jen cefalosporiny) a připadně zvednou kortikoidny, když byste je brala, tzn. např. prednison na 10 mg den před zákrokem a pak cca týden. 11. 5. 2015

Antihistaminikum Renáta

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda léky na alergii (konkrétně Xados 20 mg) lze bez obav užívat při myasthenii - nyní bez léků, v remisi.
Druhý dotaz ohledně očkování proti tetanu. Měla bych podstoupit, ale mám velké obavy, aby nedošlo ke zhoršení myasthenie. Po jiném očkování (proti vzteklině) se mi právě začaly příznaky myasthenie projevovat. Uvažuji, že bych se raději nenechala očkovat. Prosím o názor.
Moc děkuji!!! 25. 3. 2015

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Antihistaminika tohoto typu (balistin) nepatří mezi léky, které jsou u dg myastenia gravis tzv. rizikové nebo kontraindikované. Řekla bych, že jsou pro myasteniky bezpečné, tím spíše, pokud jste v stabilní bezpříznakové fázi choroby. Očkování proti tetanu je povinné, tak to říkám svým pacientům, a posílám je na něj v období stabilní kompenzace. Zdrženlivá bych byla spíš vůči očkování proti chřipce. Vakcinace je pokaždé zásahem do imunitního systému, nelze však srovnávat první očkování proti vzteklině a přeočkování proti tetanu. Svému dobře kompenzovanému pacientovi bych přeočkování tetanu doporučila.
Mějte se a přeji zdraví. Nashledanou.
Jana Junkerová 31. 3. 2015

Nárok na OZP Džubarová Lucie

Dobrý den,paní doktorko,
Mám dotaz ohledně změněné pracovní schopnosti-dnes OZP,zda mám na ní nárok.Léčím se s myastenii gravis od roku 2003,v roce 2008 mi byla provedená thymectomie.Beru Mestinon a Imuran.V listopadu 2014 mi byla odstraněná štítná žláza,z důvodu autoimunitní Graves-Basedovy strumy.Po myastenické stránce se cítím dobře,samozřejmě únava na večer tam je.Pracuji na poloviční úvazek jako uklízečka.Práci zvládám,ale nutno podotknout,že se tam moc nenadřu.Ted si ale budu muset hledat jinou práci a mám strach,že ji třeba v plném provozu nezvládnu.V nabídkách práce jsou ale i takové,na které bych si troufla,ale vyžadují tam právě osoby OZP.
Proto se ptám,zda mám na toto nárok či šanci získat tento průkaz,i když jsem po operaci už několik let a prakticky nemarodím,jen když je to nezbytně nutné.
Děkuji předem za vaší odpověd.
S pozdravem Džubarová 17. 3. 2015

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Máte diagńózy, které můžou zmenšit toleranci zátěže a tedy schopnost vykonávat svalově náročnou práci. Přiznání změněné pracovní schopnosti se spíš odvíjí od stavu kompenzace chorob, výčtu činností, které při své kvalifikaci nezvládáte a je to hodně individuální. Přiznané výhody se po čase přezkoumávají. Myslím si, že ve Vašem případě by se OZP vyřídit dalo.
Nashledanou. Jana Junkerová 23. 3. 2015

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná