MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE PSOTOVÁ Iveta

Chtěla jsem se zeptat, jestli očkování je bezpečné s touto nemocí. Děkuji, Psotová 14. 10. 2010

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
očkování proti sezonní chřipce patří mezi vakcíny, se kterými je již dlouhodobá zkušenost, a proto dle imunologů by se měly vyskytovat jen minimální vedlejší účinky. Ze zkušenosti však víme, že přece u určitého procenta pacientů může dojít ke zhoršení myasthenických obtíží. Proto jestli jste již toto očkování v minulosti prodělala bez obtíží, je možné ho absolvovat i nyní, jinak závisí na zvážení každého pacienta, zda riziko onemocnění chřipkou je pro Vás větší než zhoršení základního onemocnění. 16. 10. 2010

co je lichen ruben a co mám dělat Naděžda Pešová

co je lichen ruben,co mám dělat,v noci pro svědění nemohu spát 24. 9. 2010

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den, lichen ruber patří mezi neinfekční kožní onemocnění charakterizované červenohnědými svědícími papulkami polygonálního tvaru na těle či bílými pruhy na sliznicích či genitáliích. Předpokládá se autoimunitní podklad onemocnění (stejná skupina jako myasthenia gravis) a je ovlivněn i vnějšími faktory (hepatitida, drogy..). Prognosa onemocnění je nepředvídatelná, obtíže mohou odeznít v průběhu měsíců i let, ale recidivy jsou možné. Léčba je lokální i celková, dle průběhu a stavu. Podávají se různé lokální preparáty s kortikoidy, fotochemoterapie či celkově kombinovaná imunosuprese (kortikoidy + cytostatiky). Léčbu musí vést a sledovat kožní lékař dle Vašeho stavu, ale v případě společného výskytu lichen ruber a myasthenia gravis je nutno léčbu konsultovat i s Myasthenickým dispenzářem (z důvodů nevhodnosti některých preparátů při myasthenia gravis). Přeji zklidnění Vašich obtíží. 25. 9. 2010

Golden ycca Tarantíková Blanka

Dobrý den, srdečně Vás zdravím a chtěla bych se zeptat, jaký je Váš názor na možnost užití přípravku Golden ycca
pro myastenika. Je mi 50 let a jsem od r. 1986 po thymektomii ( v HK ) celkem dobře kompenzována. Navštěvuji dispenzář v Praze , Mudr. Piťha. Děkuji Vám za odpověď a přeji hodně zdraví a úspěchů v léčbě myastheniků.
S pozdravem Blanka Tarantíková 22. 9. 2010

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den, přípravek Golden yacca je saponinový koncentrát, která obsahuje až 45% saponinů. Tento přírodní preparát je jistě vhodný pro spoustu obtíží pacientů. Funguje spíše jako detoxikační složka pro organismus. Může však vyvolávat alergie a zvyšovat imunitu pacientů, což není žádostivé u pacientů s autimunitními onemocněními, jako je myasthenia gravis. Vzpomínám si na 2 pacienty s roztroušenou sklerosou, kteří obdobný preparát užívali (roztroušená sklerosa je též autoimunitní onemocnění) a došlo ke zhoršení onemocnění. 24. 9. 2010

Lichen ruben planus Petra Ulrychová

Vážený pane doktore,
chtěla jsem poprosit o radu. Lékařka mi diagnostikovala LICHEN RUBEN PLANUS z celkového vyčerpání. Nasadila mi silná antibiotika a prednison, postižené mám snad všechny části těla. Po těchto lécích začaly příznaky ustupovat, ale ihned po jejich vysazení se objevily a stále více populek se mi po těle objevuje a v současné době nevím vůbec, čím bych výsev další zastavila. Mám jen LIPOBAZI mast a ještě nějakou černou mast na noc, velice nepříjmně zapáchající. Ale zlepšení nevidím. Jsem docela zoufalá, stydím se objevit na veřejnosti, s dcerkou nemohu na koupaliště. Jsem astmatik a alergik, mám vysoký tlak a beru na všechno léky, nemohl byste mi prosím poradit, jak příznaky lichenu asˇpoň zmírnit?
Budu Vám velice vděčná.........Příjemný den 10. 8. 2010

MUDr. Jiří Tvrdoň: Vážená paní Ulrychová, mým oborem je chirurgie ne dermatologie. Nicméně Lichen ruber planus je dermatoza často s delším průběhem. Po vysazení léčby často recidivující a při léčbě kortikoidy po jejich náhlém vysazení dochází často k recidivě. Je proto vhodná v těchto případech léčba i depotními kortikoidy. Obraťte se na vašeho ošetřujícího dermatologa který vám jistě poradí. Hezký den. 15. 8. 2010

Biologická léčba Ppdlipská Martina 38 let

Dobrý den ,pane doktore
Ráda bych se Vás zeptala na biologickou léčbu u myasthenie gravis 4 stupně a jak léčba probíhá.
Mám tuto nemoc 11 let a bohužel už jsem i na imunoabsorbci .Ale nyní se mě hodně zhoršil zdravotní stav kdy už přes měsíc nevidím a je tu velká slabost. Jsem na prednisonu 60mg denně ,myteláza 4xpůlka po 5hod-Prograf 2x2 tabletky ,k tomu všemu spousta jiných léků z důvodu opakovaných oparů každý měsíc,osteoporózy steroidní až osteopenie. Nemluvím o imunitě kterou vůbec nemám. Měla jsem k tomu všemu thymom na brzlíku zhoubný který prorostl do plic a metastázoval do pohrudnice a po 4 letech jsem prodělala recidívu-takže cheemoterapie a ozařování.
Co mě ale ještě trápí jsou úmorné průjmy. Teď jdu na vyšetření kvůli chronově nemoci. Ale nebudu Vás zatěžovat a děkuji za Vaši odpověď Martina 15. 7. 2010

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Vážená paní Podlipská,
ve Vašem případě se jedná o dost složitou problematiku, na kterou může odpovědět jen lékař podrobně znalý Vašeho zdravotního stavu. Pokud samozřejmě uvedené postupy nejsou ve Vašem případě dostatečně efektivní nebo vám způsobují závažné nežádoucí účinky, tak lze samozřejmě o biologické léčbě uvažovat. Nicméně se stále jedná o experimentální postupy, které nejsou opřeny o dostatečně velké klinické studie. Jedině ty mohou totiž ukázat skutečné přínosy a rizika. Nevím, zda jste dostávala imunoglobulin a zda byl efektivní? 27. 7. 2010

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná