MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Jde o MG? Renata Matuliková

Dobrý den, prosím Vás o radu zda se MG projevuje pálením pod lopatkami a následnou slabostí rukou. Stejný problém mám i v bederní páteři. Velice Vám Děkuji za odpověď. 27. 7. 2016

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den, potíže, které líčíte nepatří do okruhu příznaků charakteristických pro myastenii 29. 7. 2016

bechterev irena buresova

Dobry den,v roce 1998 mi zjistili HLA B 27 pozitivni.
Mam Bechtereva,tezkou skoliozu a jsem letos po operaci rhizartrozy obou palcu a chronicky zanet SI skloubeni. Chci se zeptat,zda doporucujete uzivat Golden yaccu? Zadneho dobreho revmatologa nemam,proto vas prosim o radu. Dekuji za odpoved. Buresova 19. 4. 2016

MUDr. Michaela Týblová: Bohužel nejsem specializovaní na toto onemocnění. 21. 4. 2016

bechterev irena buresova

Dobry den,v roce 1998 mi zjistili HLA B 27 pozitivni.
Mam Bechtereva,tezkou skoliozu a jsem letos po operaci rhizartrozy obou palcu a chronicky zanet SI skloubeni. Chci se zeptat,zda doporucujete uzivat Golden yaccu? Zadneho dobreho revmatologa nemam,proto vas prosim o radu. Dekuji za odpoved. Buresova 19. 4. 2016

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, tyto stránky jsou zaměřeny na dg myastenie gravis. Na toto se musíte zeptat svého ošetřujícího lékaře. 21. 4. 2016

Retrakce víčka u myasthenie gravis bez přidružení jiného autoimunitního onemocnění Petr

Dobrý den.Chci se zeptat..Protože k Vám do centra chodí spousta pacientů s očními problémy viz. myasthenie. Vyskytuje se u myasthenie retrakce víčka?Nikdy mi nebyla prokázána endokrinní orbiopatie ani jiné endokrinní onemocnění je možné ji mít? Rád bych znal přesnou jednoznačnou odpověď. 18. 4. 2016

MUDr. Michaela Týblová: Retrakce víčka je u myastenie gravis popisována vzácně, u léčených pacientů. Více to prosím proberte se svým ošetřujícím lékařem. Takto po mailu se blíže vyjádřit není možné. Většina Vámi zmiňovaných diagnóz má jistá kritéria (výsledky vyšetření) na podkladě kterých jsou tyto nemoci stanovovány...
21. 4. 2016

fyzická zátěž a MG Jaroslava

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je konkrétně moje cesta do práce na kole cca 25 km denně nějak zatěžující při MG?
Nyní jsem v kompenzované fázi, půl roku po thymektomii
a na Prednisonu 5mg/denně. Jezdím téměř za každého počasí. Práce je na 2směny a nerada bych o ni přišla.
Jak mohu posílit svou obranyschopnost?¨
Děkuji za odpověď. 12. 4. 2016

MUDr. Michaela Týblová: Našim pacientům je obecně doporučován šetřící režim, ale je to velmi individuální a určitě je nutné přihlížet k subjektivním pocitům pacienta, jak se cítíte. Jestliže stále na kole jezdíte a nedělá Vám to potíže, pak asi není důvod, proč byste na kole nemohla nadále jezdit. Jen doporučuji opatrnost v okamžiku, kdy se začnou objevovat myastenické příznaky nebo budete unavená.
Co se týče posílení obranyschopnosti, pak záleží. Jestliže virózy nemíváte, pak není třeba jiných opatření než dostatek vitamínů a běžná režimová opatření. Jestliže máte opakované infekce, pak je ke zvážení konzultace imunologa a i svého ošetřujícího lékaře. 21. 4. 2016

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná