MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

Dystonie Zdenka

Jsem po aplikaci botoxu do prave strany tela. Pichli mi ho do trapezu, lopatkoveho svalu a do svalu nad prsem, treti den doslo k oslabeni svalu a velkym bolestem tahnoucim se pres cely hrudnik ,k tomu se pridal tras a nadavovani. Po botoxu mam 55 dni a zatim zadne zlepseni jen lezim.Prosim o radu ,muze botox na tak dlouho oslabit svaly odpoledne to se nmou vypada tak ,ze me cely hrudnik stahuje. Dekuji za odpoved zdenka 14. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Nejde o problematiku myastenie, obraťte se na lékaře, který Vám lék aplikoval. 24. 8. 2017

Dystonie Zdenka

Jsem po aplikaci botoxu do prave strany tela. Pichli mi ho do trapezu, lopatkoveho svalu a do svalu nad prsem, treti den doslo k oslabeni svalu a velkym bolestem tahnoucim se pres cely hrudnik ,k tomu se pridal tras a nadavovani. Po botoxu mam 55 dni a zatim zadne zlepseni jen lezim.Prosim o radu ,muze botox na tak dlouho oslabit svaly odpoledne to se nmou vypada tak ,ze me cely hrudnik stahuje. Dekuji za odpoved zdenka 14. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Nejde o problematiku myastenie 24. 8. 2017

Očkování proti tetanu Monika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může očkování proti tetanu nějak negativně ovlivnit MG? Zhoršit nemoc nebo podobně? Děkuji 10. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Očkování proti tetanu je považováno za bezpečné a nejsou známy nežádoucí účinky ve smyslu zhoršení myastenie. 24. 8. 2017

Dotaz Tereza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před více než rokem mi byla diagnostikovaná MG. Nasazena léčba léky a podstoupila jsem thymektomii. Momentálně jsem na 5mg Prednison/ ob den a Imuran 2x denně, budu snižovat na 1x denně. Je mi 37 let a mám doma 2,5 leté dítě. Cítím se dobře, začala jsem opět cvičit, což je pro mně velkou psychickou podporou, neboť cvicení bylo součástí mého života. Má otázka je ohledně dalšího těhotenství? Pokud bych otěhotněla teď před vysazením léků, ke kterému se věřím dostanu, bylo by to velké riziko?
Děkuji moc za odpověď
S pozdravem
Tereza V.

29. 7. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
Imuran je bohužel teratogenní lék (riziko poškození dědičné informace a plodu) a měla byste mít během jeho užívání spolehlivou antikoncepci. Pokud budete v budoucnu plánovat další dítě a budete-li nadále potřebovat imunosupresívní terapii, tak by bylo vhodné převedení na jiný méně rizikový preparát. 2. 8. 2017

Nově diagnostikovaná myastenie Gabeiela

Dobrý den,
včera po všech možných dlouholetých peripetiích a vyšetřeních mi byla potvrzena myastenie. Ráda bych se k Vám do centra objednala. Řekli mi to moji lékaři. Kam se mám ozvat? Děkuji
Gabriela,České Budějovice 6. 6. 2017

Helena Brůhová: Centrum MG - Neurologická klinika Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, telefon do centra 224 965 541. 5. 7. 2017

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná