MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Stav po thymektomii Iveta

Dobrý den,jsem po operaci brzlíku 2mesice,A mám výraznou prózu víčka.Mam 25mg Prednison,Mestinon 4xdenne,Imuran 2xdenne,Ubretit 2xdenne ten mi byl navýšen ale zatím bez úspěchu..Chci se zeptat jaký je další postup léčby..děkuji Jelinkova 16. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Jde o zatím krátkou dobu od operace, lze stale očekávat zlepšení v řádu měsíců. Stejné je to i při podávání imuranu (nevím, jak dlouho ho berete), ale efekt často nastává až za 3-6 měsíců. Rychlejší efekt by asi nastal při eskalaci kortikoidů, ale musela byste samozřejmě počátat s rizikem větších nežádoucích účinků. 24. 8. 2017

Dystonie Zdenka Horakova

Jsem po aplikaci botoxu do prave strany tela. Pichli mi ho do trapezu, lopatkoveho svalu a do svalu nad prsem, treti den doslo k oslabeni svalu a velkym bolestem tahnoucim se pres cely hrudnik ,k tomu se pridal tras a nadavovani. Po botoxu mam 55 dni a zatim zadne zlepseni jen lezim.Prosim o radu ,muze botox na tak dlouho oslabit svaly odpoledne to se nmou vypada tak ,ze me cely hrudnik stahuje. Dekuji za odpoved zdenka 14. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Nejde o problematiku myastenie 24. 8. 2017

Dystonie Zdenka

Jsem po aplikaci botoxu do prave strany tela. Pichli mi ho do trapezu, lopatkoveho svalu a do svalu nad prsem, treti den doslo k oslabeni svalu a velkym bolestem tahnoucim se pres cely hrudnik ,k tomu se pridal tras a nadavovani. Po botoxu mam 55 dni a zatim zadne zlepseni jen lezim.Prosim o radu ,muze botox na tak dlouho oslabit svaly odpoledne to se nmou vypada tak ,ze me cely hrudnik stahuje. Dekuji za odpoved zdenka 14. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Nejde o problematiku myastenie, obraťte se na lékaře, který Vám lék aplikoval. 24. 8. 2017

Dystonie Zdenka

Jsem po aplikaci botoxu do prave strany tela. Pichli mi ho do trapezu, lopatkoveho svalu a do svalu nad prsem, treti den doslo k oslabeni svalu a velkym bolestem tahnoucim se pres cely hrudnik ,k tomu se pridal tras a nadavovani. Po botoxu mam 55 dni a zatim zadne zlepseni jen lezim.Prosim o radu ,muze botox na tak dlouho oslabit svaly odpoledne to se nmou vypada tak ,ze me cely hrudnik stahuje. Dekuji za odpoved zdenka 14. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Nejde o problematiku myastenie 24. 8. 2017

Očkování proti tetanu Monika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může očkování proti tetanu nějak negativně ovlivnit MG? Zhoršit nemoc nebo podobně? Děkuji 10. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Očkování proti tetanu je považováno za bezpečné a nejsou známy nežádoucí účinky ve smyslu zhoršení myastenie. 24. 8. 2017

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná