MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Poděkování Ostravě. Brůhová

Čas nás neúprosně posunul do dalšího měsíce, takže se loučíme s Centrem MG v Ostravě.

Milé paní doktorky, byly jste skvělé! Děkuji za Vaší odvahu jít do nového projektu. Děkuji za Vaše erudované odpovědi i za Váš čas. Těším se na setkání příště. Krásné a pohodové letní dny.

Helena Brůhová 1. 7. 2010

Přivítání Brůhová

Vážený pane doktore Voháňko, srdečně Vás vítám na stránkách našeho sdružení. Velmi si cením toho, že nám věnujete svůj čas, kterého nemáte jistě nazbyt. Díky za Vaší ochotu.

A abychom nezaháleli, tak se do toho hned pustíme.:-)
Kolik pacientů s MG eviduje Vaše centrum?

HB 1. 7. 2010

myastenia a liečenie boreliozy Iveta Mišová

Vazena pani doktorka, v r. 1994 mi diagnostikovali myastheniu gravis, nasledovala liecba Mestinonom a Imuranom a tymektomia. Uz od r. 1998 fungujem bez liekov. Obcas som unavenejsia, ale nie su to take stavy, ktore by ma velmi obmedzovali v zivote a zvykla som si na to, ze nemam taku fyzicku a ze zo mna nie je sportovec. Bohuzial, je to 5 dni, co mi diagnostikovali boreliozu (v skorom stadiu, nastastie sa prejavil kozny zapal). Pani doktorka mi predpisala tetracyklin (doxybene 100 mg 2x denne). Dnes som si studovala na internete clanky tykajuce sa MG a nasla som zoznam liekov, ktore su udajne rizikove pri MG a medzi nimi prave liek, ktory som dostala. Velmi by som Vas chcela poprosit o radu, ci mam kontaktovat p. doktorku a zmenit liecbu, alebo to nie je nutne? Docitala som sa totiz tiez, ze myastenicke tazkosti mozu byt sposobene aj tetracyklinom. Priznam sa, dost som sa vystrasila. Mam smolu i v tom, ze boreliozu som dostala uz druhy krat. Prvy krat to bolo v r. 1999, tiez mi ju diagnostikovali vcas a preliecili. Nechcem vyzerat ako hypochonder, ale predsa sa obavam.
Prajem Vam prijemny den a prosim Vas o odpoved (ak je to mozne), dakujem pekne.
17. 6. 2010

MUDr. Jana Junkerová: Vážená paní Mišová.
Pro dospělé pacienty je Doxycyclin u boreliózy lékem první volby. Zároveň patří do skupiny léčiv, které mohou zhoršit projevy myastenie gravis - je třeba indikovat jej se zvýšenou opatrností, i když je většinou dobře tolerován.
Jak píšete, vaše myastenie je dlouhodobě dobře kompenzovaná, jste v remisi, i když jistá omezení v životě máte, ... a je třeba si tohoto stavu vážit. Nemyslím si, že jste hypochondr.
Riziko užívání tetracyklinivých antibiotik není kritické , přesto se radši poraďte se svým lékařem o eventuální změně, třeba za preparát ze skupiny betalaktamových antibiotik. Na časné stádium boreliózy, jakým je migrující erytém, je účinný například Amoxycilin v dávce 3 x 1g po dobu 14 - 21 dnů. Hodně štěstí.
Jana Junkerová 18. 6. 2010

Plazmaferéza a léky Zdeňka Valoušková

Dobrý den paní doktorko ,mé jméno je Valoušková a byla jsem u vás na vyšetření 19.4.Dříve jsem jezdila do prahy ale vzhledem k vzdálenosti jsem přešla k Vám.Chtěla jsem se zeptat,zdali bych mohla na plazmaferézu i když užívám imuran.Píšu to proto,že začínám cítit myasthenickou únavu ,hlavně v rukách ,při větším fyzickém zatížení a mám větší stres.Volala jsem minulý týden ale bohužel jsem se nemohla dovolat tak píšu email.A zdali mám nárok s myasthenií typu 2 B -3 na plný invalidní důchod.děkuji Valoušková 13. 6. 2010

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den paní Valoušková.
Pokud se u Vás jedná o zhoršení myastenických projevů není užívání Imuranu překážkou provedení plazmaferézy. Rozhodnutí o další léčbě vyplyne ze zhodnocení vašeho klinického stavu. Prosím, zavolejte na Vám známá čísla, řekněte, že se jedná o zhoršení stavu a určitě nebude problém " vmezeřit " Vás k ambulantnímu vyšetření v následujících dnech. Pokud bude plazmaferéza indikována, je možno zajistit ji hned ( asi byste zůstala v nemocnici ) nebo se domluvit na časném termínu. Ozvěte se - budu čekat.
Stran nároku na plný invalidní důchod .. - postup rovněž nelze paušalizovat. Většina pacientů zvládá fyzicky méně náročná zaměstnání a snaží se v práci udržet co nejdéle. Pokud to není možné, je myastenikům přiznán částečný či plný invalidní důchod. I pro tuto věc je důležité zhodnotit váš klinický stav.
Uvidíme se, takže nashledanou. Jana Junkerová 13. 6. 2010

dotaz na SNN Hejdová Venuše

Dobrý den paní doktorko, poslední dobou mi trápí syndrom neklidných nohou .Chtěla jsem se zeptat jestli to může souviset se špatnými hodnotami štítné žlázy/hypofunkce/ a s lichen ruben planus který se mi objevil.Děkuji moc za odpověď V.Hejdová 8. 6. 2010

MUDr. Jana Junkerová: Paní Hejdová.
Nepříjemné pocity, které Vás nutí klidově a v noci k neúčelným pohybům nohou mohou být různého původu. Jednou z možných příčin je samozřejmě polyneuropatie - tedy difúzní postižení periferních nervů při celkových chorobách jako diabetes, porucha funkce štítné žlázy ( např Vámi zmiňována hypofunkce š.ž. ) onemocnění ledvin , jater apod. Z vyšetřovacích metod pomůže elektromyografie a laboratorní vyšetření. Je vhodné zdokumentovat i sérovou hladinu železa a jeho vazebných bílkovin a pokud není zřetelná periferní neurogenní příčina potíží provádí se NMR mozku eventuelně další metody. Poznání přinese i reakce na léky ze skupiny antiparkinsonik, či léků k ovlivnění neuropatických potíží.
Lichen ruben planus, jako svědivé kožní onemocnění, může být sám příčinou nutkavých rušivých pohybů - potíže zde bývají omezeny na místa výskytu kožních změn. Diagnostika a léčba této jednotky patří plně do oboru dermatologie. Důvody vašich potíží se patrně překrývají.
Jana Junkerová 14. 6. 2010

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná