MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Pozdrav Helena Brůhová

Milý pane doktore Tvrdoňi, srdečně vítám na webových stránkách MYGRA-CZ i Vás. Děkuji za čas který nám věnujete. Přeji Vám zajímavé dotazy, třeba přijdou i s chirurgickou tématikou.:-)

Helena Brůhová 16. 8. 2010

Lichen ruben planus Petra Ulrychová

Vážený pane doktore,
chtěla jsem poprosit o radu. Lékařka mi diagnostikovala LICHEN RUBEN PLANUS z celkového vyčerpání. Nasadila mi silná antibiotika a prednison, postižené mám snad všechny části těla. Po těchto lécích začaly příznaky ustupovat, ale ihned po jejich vysazení se objevily a stále více populek se mi po těle objevuje a v současné době nevím vůbec, čím bych výsev další zastavila. Mám jen LIPOBAZI mast a ještě nějakou černou mast na noc, velice nepříjmně zapáchající. Ale zlepšení nevidím. Jsem docela zoufalá, stydím se objevit na veřejnosti, s dcerkou nemohu na koupaliště. Jsem astmatik a alergik, mám vysoký tlak a beru na všechno léky, nemohl byste mi prosím poradit, jak příznaky lichenu asˇpoň zmírnit?
Budu Vám velice vděčná.........Příjemný den 10. 8. 2010

MUDr. Jiří Tvrdoň: Vážená paní Ulrychová, mým oborem je chirurgie ne dermatologie. Nicméně Lichen ruber planus je dermatoza často s delším průběhem. Po vysazení léčby často recidivující a při léčbě kortikoidy po jejich náhlém vysazení dochází často k recidivě. Je proto vhodná v těchto případech léčba i depotními kortikoidy. Obraťte se na vašeho ošetřujícího dermatologa který vám jistě poradí. Hezký den. 15. 8. 2010

Biologická léčba Podlipská Martina

Moc Vám děkuji pane doktore!!

Samozřejmě jsem dostávala i imuglobulíny a teď na posledy dokonce v červnu a nic moc . Zvíšily mě prednison na 60mg a to je děs nemůžu se ani zvednout jak mě nefungujou svaly na nohách. Ale byla jsem teď v pondělí a v úterý na imunoabsorbci a v pondělí jdu na kapačku udržovací IVIG no a s prednisonem jdem pomalu dolu už jsem na 50 tak už bude fajn-protože se to nedá udýcht jak mě z toho bolí na prsou a pálí. Jinak Vám moc děkuji Martina Podlipská
29. 7. 2010

Děkuji Zdeňka Valoušková

Dobrý den paní doktorko Junkerová,velice jsem Vám chtěla poděkovat za to co jste pro mě udělala,za plazmu,za hezký a lidský přístup a za milé povídání s Vámi.Doufám,že se mé tělo dostane do rovnováhy .S pozdravem Valoušková 17. 7. 2010

Biologická léčba Ppdlipská Martina 38 let

Dobrý den ,pane doktore
Ráda bych se Vás zeptala na biologickou léčbu u myasthenie gravis 4 stupně a jak léčba probíhá.
Mám tuto nemoc 11 let a bohužel už jsem i na imunoabsorbci .Ale nyní se mě hodně zhoršil zdravotní stav kdy už přes měsíc nevidím a je tu velká slabost. Jsem na prednisonu 60mg denně ,myteláza 4xpůlka po 5hod-Prograf 2x2 tabletky ,k tomu všemu spousta jiných léků z důvodu opakovaných oparů každý měsíc,osteoporózy steroidní až osteopenie. Nemluvím o imunitě kterou vůbec nemám. Měla jsem k tomu všemu thymom na brzlíku zhoubný který prorostl do plic a metastázoval do pohrudnice a po 4 letech jsem prodělala recidívu-takže cheemoterapie a ozařování.
Co mě ale ještě trápí jsou úmorné průjmy. Teď jdu na vyšetření kvůli chronově nemoci. Ale nebudu Vás zatěžovat a děkuji za Vaši odpověď Martina 15. 7. 2010

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Vážená paní Podlipská,
ve Vašem případě se jedná o dost složitou problematiku, na kterou může odpovědět jen lékař podrobně znalý Vašeho zdravotního stavu. Pokud samozřejmě uvedené postupy nejsou ve Vašem případě dostatečně efektivní nebo vám způsobují závažné nežádoucí účinky, tak lze samozřejmě o biologické léčbě uvažovat. Nicméně se stále jedná o experimentální postupy, které nejsou opřeny o dostatečně velké klinické studie. Jedině ty mohou totiž ukázat skutečné přínosy a rizika. Nevím, zda jste dostávala imunoglobulin a zda byl efektivní? 27. 7. 2010

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná