MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

prosím o radu jana

prosím o radu uš od dětství mám skoliozu páteře nosila jsem i korzet tet je mi 35 brala jsem částečný invalidní duchod tet mi byl odebrán jenomže mi paní dr.napsala ta co mě posuzovala že s mím postižením jsem zvládla 3 děti tak jsem pochopila že tedy člověk nesmí mít potomstvo ,podle ní u 3 dítě plánované nebylo ale přeci ho nedám pryč když to dítě za to nemuže před minimálně 9 lety jsem byla částečně invalidní no a tet nejsem vubec tak nevím nebyl mi udělaný rtg,ani ctg,ani na neurologii jsem nebyla často mě bolí nohy o krčím svalstvu ani nemluvím podle dr.ortopeda jsem na hranici 3 stupně skoliozi prášky mi nezabýrají žádné moc prosím o radu chci se odvolat protože s tímto rozhodnutím nesouhlasím muj stav je trvalí nezlepší se jen se bude zhoršovat podla dr.ortopeda prosím na jaké vyšetření bych měla jít at mi to tedy věří.na zádech mám hrb a trauma s toho uš od dětství moc děkuji za odpověd. 1. 6. 2011

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Vaši věc asi nevyřeším, netýká se choroby, které je tento prostor pro diskuzi s lékařem věnován.
Pokud jste v ortopedické ambulantní péči, jistě máte i RTG snímky, nebo nebude problém udělat je kontrolně. Klinické neurologické vyšetření vám zajistí váš praktický lékař.
A obecně - je správné mít děti ( taky mám tři ) a je správné jim dát příklad zodpovědným přístupem k práci. Opravdu ne všechny zdravotní potíže jsou důvodem trvalého omezení pracovní schopnosti.
Jana Junkerová
21. 6. 2011

IMUNIT PREVENT Milena Hrdinová

Dobrý den, zajímalo by mne, zda je vhodný doplněk stravy
IMUNIT PREVENT při myasthenii gravis,případně zda jsou potravinové doplňky(minerály,vitamíny atd) vhodné, či je nutné se něčeho vyvarovat? Děkuji za odpověď Hrdinová 30. 5. 2011

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Imunit Prevent - jak vidím - obsahuje betaD glukany, vitaminy C,E, selen a zinek, které neovlivňují nervosvalový přenos. Nenašla jsem informaci, že by tento doplněk stravy nebyl pro myasteniky vhodný. (Na druhou stranu - váš imunitní systém nepracuje normálně a teoreticky je ošidné ho v práci povzbuzovat.)
Jana Junkerová 23. 6. 2011

možnost zhoršeni myasthenie jana horova roz. sokelova

pane doktore mam už třicet let po operaci jsem ztabylizovana už několik let bez leku posledni dobou mně boli ruce i prsty mam takovy divny pocit i v obličeji nemuže se jednat o zhoršeni myashenie naku p nenosim použivam tašku na kolečkach děkuji
16. 4. 2011

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Ano, pocity myasteniků jsou mnohdy "divné" a jejich popis je obtížný. Bolesti rukou ale nejsou typickým projevem myastenie. Spíš bychom čekali únavnost, slabost a menší toleranci svalové zátěže, jakým je i kousání tužších soust, polykání atd. Pokud máte obavy, doporučila bych rovněž klinické vyšetření a konzultaci s neurologem.
Jana Junkerová 20. 4. 2011

léky na spaní Martina Podlipská

Dobrý den paní doktorko,mám takovou prosbu?
Chtěla jsem se zeptat zda je možné užívat Zolsana 10mg
na spaní. Mám myasthenii IV.stupně a beru stilnox. Jelikož ale poslední půl rok vůbec nemohu spát (jsem 5x za noc
vzhůru tak po 2 hodinách ) jsem ráno úplně vyčerpaná.
Mohu to změnit za ten Zolosan? děkuji za odpověď. 13. 4. 2011

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Zolsana patří mezi benzodiazepiny, které jsou pro myasteniky nevhodné a mohou zhoršit myastenické projevy. Doporučuji Vám poradit se s lékařem o důvodech Vaší nespavosti. Jsou situace, kdy opravdu lépe pomohou léky k uvolnění úzkosti nebo antidepresiva, které jsou pro vás bezpečnější. Samozřejmě je třeba mít jistotu, že důvodem Vašeho neklidného spánku - nebo nespánku - nejsou pocity nedostatku dechu či chrápání. Kvalitu a strukturu spánku a jeho poruchy je možno vyšetřit polysomnografií - prosím, poradťe se o tom se svým neurologem.
Jana Junkerová 20. 4. 2011

Diagnoza Jana

Začala jsem mít problémy s chůzí, nemohla vystoupit už ani na okraj chodníku a bojím se někde chodit sama, protože vydržím asi jen bez pomoci 5-10 kroků. Začal ajsem tedy chodit o francouzských holích. Prodělala různá vyšetření - tedy hlavně vyšetření revmatologické negativní, dále na neurologii, kde mi byla zjištěna porucha a tedy jsem byla poslána i na vyšetření myastenie. Dnes jsem zjistila výsledky, které byly pod č. 0,01. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená a jaké komplikace můžu očekávat, popřípadě zda je nutná operace? Dále bych jen chtěla zmínit, že jsem před 2 lety prodělala operaci štítné žlázy a před rokem operaci vaječníků. Předem děkuji za rychlou odpověď na můj email 11. 3. 2011

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, jestli se opravdu jedná o hodnotu Anti Achr 0,01, pak je to negativní a záleží na dalších vyšetřeních, včetně vyšetření svalů přístrojem - elektromyografií , které jistě Váš lékař provedl. Podle Vašeho vyprávění a negativního výsledku odběrů bych dg myastenie gravis neočekávala a potom se žádné operace nemusíte obávat. 23. 3. 2011

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná