MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Zhorsenie myastenie Klaudia

Dobry den prosim vasMg mam uz 14 rokov, doteraz som problemy ake nam teraz nikdy nemala.Mam problemy s pohyblivostou jazyka, nemozem v ustach s potravou dokonale pohybovat,mam problemy s recou ( nemozem povedat R a suslem,chvilu som ticho potom je ok a zase opat problemy)a nemozem sa jazykom dotknut poslednych zubov v ustach..su to prejavy mg alebo niecoho ineho? Mam zvyseni prednison 10mg po 5 dnoch ziadne zlepsenie 4. 1. 2018

MUDr. Michaela Týblová: Omlouvám se, byl problém serveru a k otázce jsem se dostala až teď, tak nevím jestli je dotaz ještě aktuální. Určitě se jedná o mírné obtíže související s myastenií, proto určitě kontaktujte svého ošetřujícího neurologa 1. 3. 2018

Příspěvek na auto Monika

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké jsou zkušenosti a šance na získání příspěvku na auto při MG? Potřebuji se dopravovat do zaměstnání a každodenní docházka z domova na nádraží, z nádraží do práce a pak naopak je pro mě dost komplikovaná. Děkuji :) 12. 10. 2017

MUDr. Michaela Týblová: Dle mé zkušenosti to není běžné. Tohle je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem. 18. 10. 2017

Dotaz-ptoza vicka Tereza Vasutova

Dobry den, rada bych se zeptala na Vas nazor? Byla mi diagnostikovana MG pred vice nez rokem, nasazena terapie leky( prednison, Imuran, mestinom), pred rokem jsem take absolvovala thymektomii.Po rocni lecbe jsem byla jiz na 5m prednisonu ob den a 1xImuran denne.S tim ze jsem se citila lepe, take jsem zvysila fyzickou zatez( pilates, joga, behani).Pred 2 tydny mi ovsem spadlo vicko, vidim dobre, nastesti, obcas pri dlouhem smani jsem citila ztuhle svaly na obliceji..jinak se citim dobre, svalova sila v poradku..
Opet jsem tedy navysila Prednison 15mg/ denne, 1xdenne Imuran, 3x denne Mestinom. Prosim jaka je vase zkusenost s tim, kdy by se ptoza mohla spravit? Mela bych opet byt radeji bez sportu? Za 2 tydny je situace stejna, tedy spadle vicko, samozrejme jsem rada ze se to nehorsi..dekuji za vas nazor.Tereza V. 18. 9. 2017

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, obtíže se určitě podaří zvládnout. Ale je nutné kontakovat Vašeho neurologa, nemůžu Vám takto ordinovat bez znalosti anamnézy, ale bude asi nutné ještě navýšit prednison. 18. 10. 2017

Dystonie Zdenka Horakova

Diky Vam za vasi odpoved. Zajima me vsak, jestli je mit tuto nemoc.Vse co jsem popsala se dostavilo po botoxu udelalo mi to jiz jednou, lezela jsem 5 mesicu pak jsem mela vic jak 8 mesicu klid. Jen ruka se pohybovala. V nemocnici jsem byla rekli mi,ze mam pockat az botox odezniam cely den velke bolesti zacala bolet i leva strana. Dekuji Horakova 24. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
efekt botulotoxinu- tedy svalová slabost, kterou aplikací navodíme trvá cca 3 měsíce. Neexistuje žádný lék, který by tento interval zkrátil nebo slabost zmírnil. 11. 9. 2017

Leky na bolest Kristanova

Prosim jake leky je mozne pri mg uzivat na bolest kolene. Dekuji za odpoved.

21. 8. 2017

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Paracetamol nebo běžná antirematika (Brufen, Voltaren) jsou bezpečná 24. 8. 2017

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná