MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

bolest olga králová

Děkuji za odpověď,ale můžete my prosím vysvětlit co znamená ta zvýšená bílkovina a Ig v likvoru?vůbec nevím co mám dělat,pokud cvičím tak je to trochu lepší ale stačí třeba půl dne chodit,sedět nebo něco dělat a opět jsem vyřízená.Ráda už bych šla do práce,ale moc se bojím bolesti.Na bolest beru Tramal.Děkuji za odpověď. 9. 3. 2012

MUDr. Jana Junkerová: Paní Králová.
Srozumitelný komentář k nálezům provedených vyšetřovacích metod přísluší lékaři, který Vás má v péči a zná Váš klinický stav. Vyšetření mozkomíšního moku se většinou dělá s podezřením na zánětlivé postižení nervstva, ať už způsobené mikroby nebo poruchou autoimunitiního systému. Je více parametrů, které se v rozboru hodnotí a jsem si jista, že by byl rozpoznán nález vyžadující specifickou léčbu. Pokud je zvýšení bílkoviny v likvoru jen lehce nadhraniční, jedná se o nespecifický nález, který velmi pravděpodobně nesouvisí s Vašimi bolestmi. Stejně tak i imunoglobuliny v likvoru. Vzorky jsou standardně odesílány k speciálnímu imunologickému vyšetření ( věřím, že byl i ten Váš ) a pokud byly tyto testy negativní, není se čeho bát. Laboratorní nálezy je velice důležité hodnotit v korelaci s klinickým stavem a ostatními nálezy ze zobrazovacích a elektrofyziologických metod. Abnormity nelze vytrhávat z kontextu - i proto, prosím, pokud tento obecný náhled nevyvrátí Vaše obavy - žádejte o vysvětlení své lékaře.
Jana Junkerová 15. 3. 2012

bolest olga králová

Dobrý den,nevím zda jsem zde správněale už nevím koho mám poprosit o radu a pomoc.Již půl roku marodím se zády,bez většího efektu,na CT my zjistili protruzy disků L4/5,L5/S1 bez stenozy páteřního kanálu,SI artroza oboustraně,v pravo v kosti kyčelní při SI kloubu sklerotické ložisko 2krát1cm nejspíše osteopoikilické,zachycena hyperplazie pravé nadledviny.Na MR jsem byla i na vyšetření likvoru,kde my byla zjištěna hraniční bílkovina a glukoza počet buněk v normě vyšší Ig,nikdo my neřekl co to znamená,když my začnou bolet záda mám okamžitě zvýšenou teplotu a hodně se potím.Po rehabilitacích se cítím trochu lépe,ale začínám mít zablokovanou hrudní páteř(jako by se my to stěhovalo,ale neposlali my na žádné vyšetření)léčí my na LS syndrom,což také nevím co znamená,už jsem unavená neustálou bolestí(beru antidepresiva)a nevidím žádnou naději,během toho půl roku jem byla třikrát na kapačkách s přechodným efektem,prosím poradte my co mám dělat,operace těch výhřezů prý není nutná.Moc Vám děkuji 8. 3. 2012

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Bolestivé blokády páteře bývají nepříjemným a mnohdy dlouhodobým problémem. Většinou není zdrojem bolesti samotná páteř, tedy obratlová těla a meziobratlové ploténky, ani poškození nervových struktur. Problém často vychází z křeče svalů kolem páteře, přelívá se podél páteře, jak píšete, a zobrazovací metody jej nezachytí. To, co uvádíte z nálezů různých vyšetřovacích metod vyznívá příznivě. Protruze plotének neznamená výhřez, ale česky " vyklenování " a operační zákrok není indikován. Hyperplazii - zbytnění ledviny proberte s urologem či nefrologem, údaj o teplotách nebo horečkách si zaslouží laboratorní vyšetření k vyloučení infekce a revmatologické vyšetření.
Přeju Vám úlevu.
Jana Junkerová 9. 3. 2012

psychycke problemy Jiri

dobry den,chci se vas zeptat jak se lecit s mojim problemem.Dela mi problem jizda v aute a delsi vychazky od domu.Mam domluvenou psychoterapeutku.Mysli te si ze ten problem dokaze odstranit ,nebo je potreba nejakych leku.Po pripade jak se lecit,nebo jake prasky zvolit.Dekuji 5. 3. 2012

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Je obtížné radit bez bližších informací o vašem problému. Z toho mála, co zmiňujete, by se mohlo jednat o sociální nebo jinou fóbii a odbornost psychologa či psychiatra by pro Vás určitě byla výhodnější než odbornost neurologa.
Pokud se jedná o zřetelnou změnu chování či vnímání okolí, měl by o tom vědět i Váš praktický lékař, potažmo neurolog. Vždy je třeba vyloučit tzv. organický podklad potíží.
Doporučila bych Vám jít na objednané psychoterapeutické sezení a poradit se se svým lékařem o doplnění vyšetření. Mějte se.
Jana Junkerová 9. 3. 2012

Vyšetření EEG ,technol. EGI, přístrojem Dense Array EEG Jirka

Mám téměř 10let bolesti hlavy- záškuby v levé zadní polovině hlavy.Vyšetřením EEG bylo diagnostikováno bifrontálně zpomalení základní aktivity se závěrem,že trvá abnormita pro paroxysmální zpomalení bifrontálně do pásma theta. Medikace kapky Rivotril již není moc účinné.
Je možné vyšetření novým přístrojem /viz. titulek/ na psych. klinice Ke karlovu11, Praha 2, bez doporučení, nebo musím mít dopuručení odborného lékaře ? nebo je možný jiný způsob vyšetření a léčení? Předem děkiji za odpověď. 1. 3. 2012

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Je formálně nutné a pro věc mnohem lepší mít žádanku od neurologa s popisem klinických potíží a specifikací požadavku. Je to důležité pro laboranta i lékaře následně popisujícího EEG záznam. Nález je vhodné doplnit zobrazovacím vyšetřením mozku - CT, NMR.
Volba pracoviště, kde Vám udělají EEG by neměl být problém. Z Ostravy Vám garanci vyšetření na Vámi vybraném pracovišti v Praze neposkytnu, věřím ale, že se domluvíte.
Doporučuju Vám vše probrat s ambulantním neurologem. Hodně zdaru.
Jana Junkerová 9. 3. 2012

Myastenia gravis Andrea Luterová

Dobrý den, nedávno mi byly zjištěny některé z příznaků myastenia gravis a proto bych se chtěla zeptat, zda byste mi doporučila ještě nějaká další vyšetření nebo byste postupovala stejně.
V listopadu při běžné oční prohlídce mě paní lékařka poslala na neurologii s podezřením na myastenii, kvůli ptóze pravého očního víčka. Byly mi provedeny i další vyšetření jako EMG(nešlo myastenii vyloučit, některá vyšetření na hraně a některá dobrá), MR brzlíku, hlavy a MRAočního svalstva-bez nálezu. Bylo také provedeno vyšetření na protilátky ACHR, také bez nálezu. Proto mi byly nasazeny léky na zkoušku, které ovšem pomohly(syntostigmin). Pan doktor mi dále chce nasadit mestinon. Ráda bych věděla Váš názor, zda byste dělala vyšetření i na protilátky MuSK nebo nějaká další?
Děkuji a přeji hezký zbytek dne 14. 2. 2012

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná