MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

co to muze byt Jana

Dobry den,dekuji za predesle odpovedi.Posledne jsem zminovala,ze me nasli pozitivni fluorescenci proi axonum++.Dnes jsem absolvovala EMG v Praze Krč.Sla jsem tam s velkou nadeji,ze at uz potvrdi treba myasthenii,ze vznikne nadeje,ze mi nekdo pomuze.Kazdy den po dobu 2 let se potykam s poruchou polykani,mixovana strava, nekdy jidlo stece samo do krku a do nosu nasledne.Lepive potraviny ,ryzi,nebo co ma slupicky jako ovoce ,zelenina,tezky problem,takze jsem bez vitaminu,nekdy se povede,ze s tvarohem trochu nastrouhaneho jablka do sebe dopravim,mam toho dost.oc horsi je,ze SE NIC NEZJISTILO.Proto se chci zeptat,jak je mozne,ze,nebo jestli je to mozne,ze kdyz fl.proti axonum je prokazana,hyperplazie pred aortou,ale nervy neporuseny??Byla jsem vysetrena na ORL,Alergologii,Endokrinologii,mam incipidus,psychiatrem,ktery si tez mysli,ze tohle uz neni psychicke,rika,ze se muselo neco stat.Leky od neho peclive zobu,vysledek zadny.V krči naznacili ze snad bych mohla mit tezky unavovy syndrom,nikdo mi nerekl,kam se stim mam obratit a jak se to resi.Proste mam strach jestli prece jen z nejakeho duvodu to pristroj neukazal,nebo to jeste neni poznat?Ale zase na to,jake potize mam,je to divne.Jsou prosim vyjimky,ze EMG neco nenajde a pak se za dyl zjisti?Neumim si tovysvetlit.zapomela jsem zminit,ze veskere vysetreni Gastro,k vylouceni achlazie ,Magneticka rezonance tez,ale nic se nenaslo.Prokazatelne mam pouze vychylenou stopku hypofyzy.Kam se mam nyni obrati?DEkuji moc za odpoved. 18. 7. 2012

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
Vaše potíže představují širokou diferenciální diagnostiku, což nelze vměstnat do internetové odpovědi. V kontextu tohoto webu jde o to, zda máte myastenii či ne. Diagnostika této choroby je založena na klinickém vyšetření, přítomnosti protilátek, jak jsem uvedl a elektrodiagnostických vyšetřeních, kdy zvláště vyšetření SF EMG (vyšetření jednoho svalového vlákna) má vysokou citlivost a je pozitivní téměř v98%. Vyšetření mediastina slouží k vyloučení zvětšení či nádorů brzlíku. 19. 7. 2012

vysledek krevni rozbor. Jana

Dobry den,konecne mam vysledky krve k myasthenia g..Mam dotaz co to znamena.zaver:pozitivni fluorescence proti axonum
.Axony++.,acet.rec-.,př.pr.sval-.,myelin-.Znamena to,ze mam myasthenii gravis.Mam potize s polykanim.DEkuji 9. 7. 2012

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: "Pozitivni fluorescence proti axonum" asi znamená "Protilátky proti nějakým komponentám periferních nervů". Nemá to s laboratorní diagnostikou myastenie nic společného. Pro myastenii svědčí protilátky proti acetylcholinovým receptorům (anti ACHR protilátky) nebo protilátky proti tzv. svalově specifické kináze (anti MUSK protilátky). Protilátky anti ACHR se vyskytují v závislosti na typu myastenie asi v 80% pacientů- ve vašem případě jsou negativní, to ale myastenii nevylučuje. 13. 7. 2012

Zadost o ID Miroslav Vagner

Manzelka mela otres mozku a prasklou lebku s krvacenim.Na CT zjistili nador.Jedna se o nezhoubny ktery je jiz odoperovan.Potrebuji prosim poradit jestli muzem zadat o ID?Jakym spusobem a kdy?Dekuji Vagner. 5. 7. 2012

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
bohužel se nejedná o otázku týkající se myastenie nebo poruchy nervosvalového přenosu, obraťte se na svéjho lékaře. 13. 7. 2012

zvykne si telo na prednison? Lucia

dobry den,
MGcku mam diagnostikovanu od septembra 2011, v oktobri prebehla operacia (hyperplazia thymu). pred operaciou som uzivala 3xmestinon. Po operacii sa mi velmi pohorsilo, potom sa zacal moj stav pomaly zlepsovat. v sucasnosti som na 4x mestinon, 20mg prednisonu obden, anopyrin, antikoncepciu a helicid. chcela som sa spytat ci si telo moze zvyknut na davku prednisonu. po jeho nasadeni mi bolo perfektne citila som sa zase zdrava. ale po dvoch mesiacoch nezmenenej davky si telo akoby zvyklo a citim sa opat zle. akoby som vobec prednison neuzivala. dokonca som si musela zvysit o jednu tabletu mestinonu denne. moze dojst pocas liecby k takemuto zhorseniu? treba navstivit neurologa, alebo je to normalne? dakujem Vam za odpoved :) 22. 6. 2012

MUDr. Michaela Týblová: Chtěla bych předeslat, že stále máte šanci, že se zlepšíte a stabilizujete, efekt thymektomie bývá patrný často postupně, ještě po 2-3 letech. Občas vídáme zhoršení v prvním půl roce po operaci. To jak to popisujete mohou být dvě situace - jedna je, klasické zhoršení padání víčka, dvojitého vidění, poruchy polykání, pak je to jasné zhoršení, které je nutné léčit. A druhá možnost, že příznaky akutní nejsou, ale ještě se necítíte dobře, a pak je potřeba hlavně vydržet a zachovat optimismus. Jestliže jsou příznaky nové, pak je ke zvážení to s lékařem výhledově zkonsultovat, aby posoudil, jesti je nutné léčbu navyšovat nebo ne...
Každé tělo reaguje na prednison různě a může dojít k tomu, že se hůře snižuje dávka..., ale že byste si zvykla na dávku a proto potřebovala větší, to nebývá často. Spíš Vás bohužel ještě ty příznaky trošku trápí. 25. 6. 2012

Nalez z CT vysetreni Jana

Vazena pani doktorko,dovoluji si vam napsat nalez,ktery se mi konecne dostal do rukou a chtela bych vedet vas nazor co to znamena a zda muze i souviset s myasthenii a nebo potizemi s zadychavanim a poruchy krevniho obehu.Nekdy mam par vterin ulevny pocit,jako kdyz se mi konecne prokrvi oblast jicnu,jsou to takove pulzy vyrazne a pak dost,Jestli treba nemuze poruchu polykani zpusobovat nejake nedokrveni?K nalezu-nehomogenn,neurcita tkan v prednim mediastinu,tvorici prouzek pred aortou,bez expanzivnich projevu.,vel.45x15mm.,tkan thymu??Nalez ma spise charakter tzv.rebound fenomenu,nez thymomu.Jinak nikde nic,krom vertebralni dysostoza Th patere a mikrokalcifikace v obou prsnich zlazach.Chtela bych tedy prosim vedet,zda nalez pred aortoumuze patrit k brzliku a nebo zpusobovat prokrvrni,polykaci potize.Dekuji 22. 6. 2012

MUDr. Michaela Týblová: Ne k neprokrvení by docházet nemělo, to už vyjadřuje věta:bez expanzivních projevů - tzn. bez útlaku na okolní struktury, čili v pořádku. Píšou tam, že thymom není pravděpodobný a toho bych se držela a samo o sobě to polykací obtíže způsobovat nemůže. 25. 6. 2012

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná