MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

otok Zdeňka

Děkuji paní doktorko za odpověď. 16. 9. 2012

operace Marta

Dobrý den, byla mi zjištěna MG a čeká mě operace brzlíku nevím však za jak dlouho. Nyní beru 60mg Prednisonu a bude se dávka snižovat. Operuje se až zklidnění akutního stavu? Nebo budu ten Prednison brát pořád? S pozdravem Marta 9. 9. 2012

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
operace brzlíky (thymectomie) se provádí až po stabilizaci Vašeho klinického stavu a po snížení Prednisonu alespoň na 30mg. Po operaci budete jistě brát Prednison dále, ale v malých udržovacích dávkách. Je možné, že se časem vysadí.
15. 9. 2012

Myasthenia a otok Zdenka

Dobrý den pane doktore,mám myasthenii typu 2b,chtěla jsem se zeptat,již dva měsíce mi otéká pravý kotník.Někdy mám pocit,že mi otéká i obličej.Může to být nějak spojené s myasthenií nebo léky ,které užívám? mestinon,prednison,imuran.Děkuji zdenka 28. 8. 2012

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
po Prednisonu může vzniknou Cushingoidní syndrom a opravdu můžete mít pocit otoku v obličeji, zvýšení váhy či otoky končetin. Závisí na dávkách. Otok jednoho kotníku však může být cévní problematikou nohou a bylo by vhodné provést cévní vyšetření Vaší končetiny. 15. 9. 2012

Může jít o MG? xslunce

Dobrý den, tak jsem se dozvěděla, že oboje protilátky jsou nulové a z EMG dekrement na m. trapezius -13 % vlevo vpravo -12%, m. nasalis -15 a -18%. Což jak jsem se dočetla může svědčit pro MG. Byla bych ráda, kdyby to ta nemoc nebyla, je to ještě možné? Prý protilátky nemusí být vždy přítomny, ale není to divné, že zrovna já bych patřila mezi to malé množství lidí, které je nemá?
Děkuji za Váš názor. 28. 8. 2012

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
Vaše EMG vyšetření svědčí pro myasthenii gravis a opravdu u určitého procenta pacientů (10-15%) mohou být Achr protilátky negativní. Diagnosu však potvrdí i klinické vyšetření u Vašeho lékaře.
15. 9. 2012

Může jít o MG? xslunce

Dobrý den pane doktore, mám problémy se zavírajícím se víčkem, svalou slabostí, únavou a tak jsem byla na EMG k vyloučení myastenie, či myastenického syndromu (poslala mě tam dr. z RS poradny) EMG nedopadlo dobře, hlavně v obličejí a šíjovém svalstvu prý není normální. Doktorka mě hned poslala na oddělení, kde mi brali krev na protilátky proti acetylcholinu. Na žádance k odběru krve jsem se dočetla že EMG nález odpovída MG. Lékařka to celé konzultovala s jiným dr. a mě nic neřekli. Zpráva mi prý přijde domů, mám se řídit tím, co tam bude napsané a nejspíš mě odešlou do Prahy. Neurologické problémy mám již delší dobu, uvažovalo se i o RS, ale není na 100% potvrzená. Mám prý nějaké nespecifické autoimunitní onemocnění CNS, nejspíše v rámci systémového AI s pozitivitou ANA Ab. Myslíte, že by se mohlo jednat o MG? Za jak dlouho jsou výsledky na protilátk (posílalo se to někam do Prahy)úplně jsem se zapoměla zeptat? Odpoledne po vyšetření EMG mi volala dr. z RS poradny, ať zatím neberu Baclofen a hořčík, který mi předepsala.
Dost mě to vylekalo. Děkuji za informace 25. 7. 2012

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Ano, mohlo by se jednat o myastenii, resp. je to dost pravděpodobné. Budete muset vyčkat výsledků všech vyšetření, jak byla naordinována. Baclofen ani hořčík byste při podezření na myastenii neměla brát. 26. 7. 2012

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná