MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

porod Miriama

Dobry den, mam 25 rokov,a 5 rokov som bola liecena na generalizovanu formu MG. Robili mi tymektomiu a postupne som vysadila vsetky lieky. Takze sa citim ako vyliecena. Potom som otehotnela, pocas toho som nemala problemy, len porod prebehol komplikovane, museli pouzit vakuum. Teraz cakam druhe dietatko a bojim sa porodu. Navrhli mi sekciu. Neviem ako by som sa mala rozhodnut. Podla vasich skusenosti je druhy porod jednoduchsi? ALebo nemam ist do rizika a radsej ist na sekciu?Dakujem za odpoved. 27. 9. 2012

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
chápu Vaše obavy z porodu, zvláště když máte jednu ne úplně ideální zkušenost. Doufám, že i po stránce myastenické jste vpořádku. Druhý porod probíhá opravdu rychleji. Myslím, že byste ho zvládla i normální cestou, což je pro myasteničky ideální. Doporučujeme pokud možno zkrácení druhé doby porodní a eventuelně epidurální anestezii. Ale pokud opravdu trpíte výraznou fobií (strachem) z porodu, je možné provést i plánovaný císařský řez, nejlépe v eidurální anestezii. Mám přesně jednu pacientku jak jste Vy a ta má přesně stejnou zkušenost s prvním porodem jako Vy a po dohodě s gynekologem byl proveden císařský řez a pacientka má nyní 2měsíčního chlapečka a je úplně vpořádku.
Moc držím pěsti.
1. 10. 2012

Jde o MG xslunce

Dobrý den paní doktorko, děkuji za odpověď na dotaz. Chtěla bych se ještě zeptat, když mám negativní protilátky, jestli se také uvažuje o thymectomii? Jestli jsem to pochopila správně, tak se protilátky tvoří právě v brzlíku a když je vlastně nemám, tak by brzlík měl být logicky v pořádku. Je to tak?
Jsem ráda, že existuje takováto poradna, protože po oznámení diagnozy člověku vyvstane spoustu otázek až mimo ordinaci lékaře. Děkuji tedy za ní. 19. 9. 2012

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
protilátky proti acetylcholinovému receptoru, které vyšetřujeme, opravdu mohou být negativní u 10-15 % pacientů s myasthenií gravis, ale to neznamená, že žádné protilátky nemáme, ale jen je neumíme detekovat. Operace brzlíku (thymectomie) se provadí vždy do cca 55 let pacienta a největší efekt operace má, pokud se provede do 2 let od počátku onemocnění. 20. 9. 2012

otok Zdeňka

Děkuji paní doktorko za odpověď. 16. 9. 2012

operace Marta

Dobrý den, byla mi zjištěna MG a čeká mě operace brzlíku nevím však za jak dlouho. Nyní beru 60mg Prednisonu a bude se dávka snižovat. Operuje se až zklidnění akutního stavu? Nebo budu ten Prednison brát pořád? S pozdravem Marta 9. 9. 2012

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
operace brzlíky (thymectomie) se provádí až po stabilizaci Vašeho klinického stavu a po snížení Prednisonu alespoň na 30mg. Po operaci budete jistě brát Prednison dále, ale v malých udržovacích dávkách. Je možné, že se časem vysadí.
15. 9. 2012

Myasthenia a otok Zdenka

Dobrý den pane doktore,mám myasthenii typu 2b,chtěla jsem se zeptat,již dva měsíce mi otéká pravý kotník.Někdy mám pocit,že mi otéká i obličej.Může to být nějak spojené s myasthenií nebo léky ,které užívám? mestinon,prednison,imuran.Děkuji zdenka 28. 8. 2012

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
po Prednisonu může vzniknou Cushingoidní syndrom a opravdu můžete mít pocit otoku v obličeji, zvýšení váhy či otoky končetin. Závisí na dávkách. Otok jednoho kotníku však může být cévní problematikou nohou a bylo by vhodné provést cévní vyšetření Vaší končetiny. 15. 9. 2012

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná