MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Hořčík Renáta

Dobrý den paní Doktorko,
rádi bychom se s přítelem pokusili o miminko a byly mě doporučeny tablety Gravital, které ale obsahují 40 mg hořčíku v tabletě. Nevim zda-li je můžu užívat, když je při myasthenii doporučeno hořčík neužívat. Nyní jsem bez léků na myasthenii.

Děkuji za odpověď. 24. 6. 2013

MUDr. Michaela Týblová: Hořčík může způsobit zhoršení myastenie, všechny léky, které patří do nedoporučovaných určité riziko, že se po nich nebudete cítit dobře nesou. Je to velmi individuální a záleží poté na situaci a dalších důvodech o jaký lék se jedná. Jsou pacienti, kteří hořčík vzali a žádné obtíže neměli, ale prostě mírně rizikové to je, jestli jste už tablety zkusila a nic se nestalo, pak asi je možné je brát dál, jinak bych je asi spíše nepodávala... 28. 6. 2013

zhoršení zdrav.stavu Petrusová Hana-pacient z RS centra

Dobrý den pí doktorko,nemohla jsem najít Vaši adresu,proto píši sem.19.6.jsem dostala infuzi-stav se zlepšil na 2 dny,ale 2O.6. v 23.hod.mě začalo bolet ucho a začaly mně brnět velmi rty.24.6. mám pocit,že ztrácím rovnováhu a jsem silně nejistá.Mohu přijít do RS centra za teVámi ve Středu-26.6.2013 Děkuji za odpověd tePetrusová-TEL.6o32o8698 24. 6. 2013

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, mám dovolenou až do 6.7. Do RS centra se dá zajít v dopoledních hodinách a lékaři, kteří tam jsou se o Vás postarají, jen příští týden je RS centrum zavřeno. Existuje mail rscentrum@vfn.cz, kde lze vše konzultovat. 28. 6. 2013

CMP Marcela

Chtěla bych se zeptat manžel utrpl CMP a má ucpávání krkavice a stále trpí točením hlavy a je mu slabě,jestli se ty stavy zlepší když pujde na profouknutí balonkem a nebo ty stavy budou stéjné,je mu 56 let a nevím jestli by mu dali invalidní duchod.Děkuji za odpověd 22. 6. 2013

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, jsme specialisti na diagnózu myastenia gravis. Tyto potíže se týkají CMP, těžko takto z Vašich údajů říci, jestli mu ""profouknutí balónkem" pomůže, ale tato léčba má přísná kritéria kdy provést, takže jestli to lékaři doporučují, tak to má důvod, mělo by to snížit riziko, že se CMP bude opakovat. Jestli to úplně zamezí motání hlavy, to slíbit nemůžu. Co se týče invalidního důchodu, to dle Vašeho popisu říci nemůžu, na motání hlavy asi ne, jestli má ochrnutí nějaké části těla a nemůže chodit, nebo mluvit pak je to možné, ale toto musíte probrat s praktickým lékařem nebo ošetřujícím neurologem. 28. 6. 2013

Zvětšený brzlík Markéta

Dobrý den,
mám již několika měsíční problémy s dýcháním a již 3 měsíce lítám od jednoho doktora k druhému (ale o tom se myslím nemusím moc rozepisovat). Podstatné je, že nakonec po provedení CT došli k závěru, že se jedná o \"thymus, thymom nebo eventuálně lymfom\" (citace z lékařské zprávy) a sděleno mi bylo akorát to, že je možné, že můžu mít zvětšený brzlík. Příští týden mám být hospitalizována na klinice a léčba má pokračovat. Já však nemůžu ani spát, jak žiji v nejistotě, co to se mnou vůbec je a co se bude dít dál. Na internetu jsem si dohledala právě nemoc - myasthenia gravis, která může být s brzlíkem spojována... ale řekla bych, že nemám žádné příznaky této nemoci. Nic jiného, co by způsobovalo zvětšení brzlíku jsem nenašla, proto ani netuším, jak může probíhat léčba. Co jiného by mohlo tento jev zapříčinit? A jak se to léčí? Bude nutná operace? Dodala bych, že je mi teprve 18 let.
Omlouvám se za vyčerpávající text a předem děkuji za odpověď. 15. 6. 2013

MUDr. Michaela Týblová: Je těžké se vyjadřovat takto bez dalších informací. Ještě se nemusím jednat o nádor brzlíku, v mladém věku mohou být viditelné zbytky brzlíku a nemusí to nic znamenat. Takže asi bych vyčkala na další vyšetření a postup. Může to prostě být něco jiného než nádor brzlíku, opravdu je třeba vyčkat na vyjádření ošetřujících lékařů.
Jinak je to tak, že buď nádor může být bez příznaků nebo s příznaky myastenie a ty se mohou projevovat jako dvojité vidění, porucha žvýkání, polykání, porucha artikulace nebo oslabení hlasu, slabost za krkem, porucha dýchání, to tedy evidentně nemáte. Nevím kam na kliniku jdete, ale určitě VAše snímky budou konzultovány na specializovaném pracovišti pro tato onemocnění. Když by se nádor brzlíku prokázal, pak se odstranuje operací, ale můžu Vás uklidnit, že i tak je to operace relativně nekomplikovaná a pooperační průběh bývá bez komplikací. 19. 6. 2013

myasthenia a kolonoskopie Zdeňka

Děkuji za odpověď paní doktorko 29. 5. 2013

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná