MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

Diagnóza MG Liliana

Dobrý den, chci se zeptat prosím na diagnózu MG. Několik měsíců pociťuji pocity slabosti v rukou, při dlouhé práci, bolest nohou a brnění. Občas i prsty na chvíli ztuhnou, jsem po všem strašně unavená, vše mě zmáhá, i sprchování, chůze s kočárkem, atd...mívám občas pocit, že se mi mlží jedno oko. Oční vyšetření v pořádku, neurologické prý také zjištěno jen vyšší nervosvalová dráždivost a dle EMG na levé ruce-syndrom karpálního tunelu. Nabrán myoglobin a svalové enzymy, vše v normě, Ct mediastina v normě. Neuroložka tvrdí, že to MG není, že se to podobá spíše RS, ale byla jsem na magnetické rezonanci a ta RS teoreticky vylučuje. Zjištěny pouze hraniční hodnoty boreliozy. Můžete mi prosím říct, zda požádat o jiná vyšetření na MG?????nebo jestli se podle vašeho odborného názoru o MG nejedná. Děkuji mnohokrát 22. 3. 2013

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Potíže, které popisujete neodpovídají typickému popisu myastenie gravis. Pravda ale je, že "lidi nejsou podle učebnic", někdy jsou úvodní projevy chorob netypické až bizardní a určité indicie, které uvádíte mohou být důvodem dovyšetření myastenie. Jde o provedení EMG testování repetitivní stimulací, což bývá běžně v rejstříku i ambulantních EMGistů a odběr krve na vyšetření hladiny specifických protilátek. Váš neurolog Vám poradí. Pokud jste náhodou z moravskoslezského kraje, objednejte se standardním způsobem, obojí uděláme. Nashledanou. 23. 3. 2013

leky ani

dobry den sestre ma MG bere predinson 50 a dnes zacla krvacet s konecniku mela by snizit davku a nebo pockat do pondelka a zavolat svemu lekari
?dekuji 16. 3. 2013

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Myastenie gravis ani užívání prednisonu nesouvisí s vyšší tendenci ke krvácení. Jde ale o závažný stav a vyšetření u praktického lékaře či specialisty - proktologa - je namístě.
V každém případě bych kontaktovala praktika.
Nashledanou. 23. 3. 2013

Myastenická poradna Monika Fischerová

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda bych mohla docházet do vaší Myastenické poradny.Jsem MG po thymektomii 2006.Navštěvovala jsem Vaší ambulanci u Mudr.Hefra,ale pak jsme se s manželem přestěhovali a navštěvuji pouze neurologa.V posledních měsících asi tak 3,se mi můj zdravotní stav zhoršil,přidaly se mi další nemoce a jsem stále více unavená.Před rokem jsem si našla bulku v prsu-mamograv mi potvdil jen uzlinu asi velikosti malíčku,v měsíci únoru mi na sonu zjistili cystu na ledvině o vel.0,8mm.Také se mi zhoršil zrak a začala jsem pociťovat výpadky paměti u úplně banálních věcí,jako například luštění křížovek,nebo když píšu perem zapomínám psací písmenka.Jsem z toho moc špatná.Můžete mi prosím pomoct mou zdravotní situaci vyřešit nebo alespoň zmírnit?Užívám Mestinon 60mg,5xdenně,Imuran 20mg 2xdenně,Letrox 50mg 1xdenně,Detralex 2xdenně,Stimuloton 1xdenně,Zodac 1xdenně.Navíc mi byla minulý týden na fibrogastroskopii a byla mi potvrzena HPU z bio.Tak mi paní doktorka předepsala ještě Duomox 1000mg 2x denně a Klacid SR 500mg 1xdenně,Helicid 2xdenně.Děkuji mockrát Monika Fischerová 11. 3. 2013

MUDr. Jana Junkerová: Dobrý den.
Samozřejmě, objednejte se. Kontakty se nezměnily, jsou uvedené i na internetu. Potíže, které uvádíte s myastenií nesouvisí, můžeme to probrat. Nashledanou. 13. 3. 2013

dotaz Křišťanová

Mamince je 70 let, diagnoza MG potvrzena tento týden, chtěla bych vědět, zda následuje u tak starého pacienta thymektomie nebo jiný způsob léčení thymomu. 5. 2. 2013

MUDr. Olga Zapletalová: Dobrý den, píši již podruhé, včera jsem podrobně odpověděla, ale odpověď při dnešní kontrole v počítači nenalézám Tak znovu:
Pokud jde o Myastenii s nálezem thymomu pak se indikuje operace, bez ohledu na věk, pokud je nemocný stabilizován a v dobrém celkovém stavu. Pokud operace je kontraindikovaná např. z interního hlediska nebo rozsahu thymomu, tak je pac. léčen konzervativně dle onkologa, může být radio nebo chemoterapie, ta však může následovat i po operacvi podle charakteru nádoru.
Thymectomie bez thymomu se indikuje u myastenií pokud nejde o formu oční nebo jsou-li protilátky proti ACHR negativní. Operace nebyla přínosem. Pro výkon je rozhodující celkový stav, stabilizace myastenie a je doporučována hranice věková 55 - 60 let (při výborném biologickém stavu to může být dle kliniky i trochu vyšší věk).
Takže bez thymomu operace do 60 let při stabilizaci myastenie a interního nálezu.
Thymom s myastenií operace ano bez ohledu na věk při únosném riziku a interním nálezu, dle histologického charakteru pak radioterapie nebo chemoterapie dle ordinace onkologa.
Při konzervativní léčbě také rozhoduje onkolog o léčbě thymomu.
Přeji mamince dobrou stabilizaci a úspěšnou léčbu. Dr.Zapletalová 25. 2. 2013

dotaz na anti achr elena

zdravim, dnes mi po telefonu sdelila lekarka ze mam anti achr 8 coz je pry dost vysoke a tudiz se jedna o myastenii.mam ptozu jednoho vicka a ceka mne emg,ale pry to emg bude stopropozitivni,kdyz mam ACHR takhle vysoke.Je to pravda, jaka je hranice achr.dekuji jsem z toho vyklepana.-( 17. 1. 2013

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý večer, jestliže máte achr 8, pak je to jasně pozitivní výsledek - hranice hodnoty, aby byla pozitivní je 0,8. EMG se musí doplnit ke kompletnímu vyšetření, ale nemusí být pozitivní, není tomu tak vždy, ale to nevadí. Takto vysoké protilátky, už sami o osobě říkají, že se pravděpodobně o tuto diagnózu jedná a ono to není špatně je to sice chronické onemocnění (třeba jako astma), ale tato nemoc bývá dobře ovlivnitelná léky, takže spíše je dobře, že už se ví jaká je pravděpodobná diagnóza. Není důvod se bát:-). 19. 1. 2013

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná