MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

antacidum Hanáková Kateřina

Dobrý večer, ještě se Vás tedy zeptám, zda nevadí v lécích magnesium stearát apod. magnesium, zda mohu léky s těmito složkami užívat např. anacid, ibuprofen atd. Zda vadí, když je hořčík jako léčivá látka viz tan anacid a zda vadí, když je tam jako pomocná látka. Děkuji. 2. 5. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
je pravda, že myastenici nemohou větší dávky magnesia, protože ovlivňuje nervosvalový přenos, ale dávky, které jsou v anacidu či obdobných preparátech, může i pacient s myastenií brát. 2. 5. 2013

bolest žaludku Kateřina Hanáková

Dobrý den, prosím poraďte mi jaké léky jsou vhodné u MG na překyselení a bolest žaludku. Děkuji moc Hanáková Kateřina. 30. 4. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
u pacientů s myastenií není naštěstí výrazné omezení u léků na bolesti žaludku. Samozřejmě není možno brát léky uvolňující svaly, tvz spasmolytika . Je možné podat např. antacida (př. Hydrogenuhličitan sodný- soda bikarbona). Jsou na snížení kyselosti. Způsobují rychlou úlevu od bolesti. Antagonisté H2 receptorů ( antihistaminika – ranitidin - např. Ranisan), nebo inhibitory protonové pumpy (př. omeprazol, Helicid) tlumí nebo zabraňují tvorbě žaludeční kyseliny, na rozdíl od první skupiny- antacida , které přítomnou kyselinu na sebe naváží a tím zabrání jejímu dráždivému působení na zánětem změněnou stěnu žaludku. Je ale nutné zjistit přičiny Vašich obtíží a tu řešit. 1. 5. 2013

masáž Darina

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat je-li vhodná u myasthenie ruční lymfatická masáž? Nebo jestli se nedoporučuje, nevím jestli by nedocházelo k uvolňování svalstva...

Děkuji moc za odpověď. 5. 4. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
ruční lymfomasáže je možné absolvovat u pacientů s myastenií gravis. Je možné absolvovat i normální masáže. Nedoporučuje se jen celkové či lokální výraznější prohřivání, které v tomto případě je zanedbatelná. 6. 4. 2013

dotaz Kristanova

Může myastenie souviset se vznikem alzheimerovy choroby? Děkuji za odpověď.
4. 4. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
nevím o tom, že by se vyskytovala myastenia gravis v souvislosti s Alzheimerovou chorobou a ani v zahraniční literatuře jsem nic podobného nenašla. Samozřejmě ale, že se mohou vyskytovat obě onemocnění u jednoho člověka, ale poté je to jen náhodný výskyt. 6. 4. 2013

Lichen ruben planus Iva

Dobrý den, mému příteli byl na základě histolog.vyšetření diagnostikován lichen ruben planus - dvě menší ložiska v ústech na patře,jinde se nenachází (již v roce 2009 bylo vyšetření prováděno, ale lichen se tenkrát neprokázal, od té doby bez potíží, až nyní na upozornění zubařky byl odeslán na kožní).Přítel (47 let)má diabetes-užívá léky, plus léky na tlak a cholesterol. Dočetla jsem se, že u výskytu lichenu je možná souvislost s dlouhodobým užíváním léků právě na vysoký tlak a cholesterol.Nyní po konzultaci s kožním lékařem ho čeká léčba Prednisonem a Plaquenilem.Můj dotaz zní,zda je tato léčba nutná (resp. zda nemůže napáchat více škody než samotný lichen), pokud se jedná o tak malá ložiska a zda by nebylo vhodné, zkusit nejdříve změnit léky na tlak a cholesterol na léky s jinou účinnou látkou, event. je dočasně (samozřejmě pod kontrolou lékaře) vysadit a zkusit výplachy úst např. šalvějí nebo jinou přírodní látkou. Samozřejmě nevím, jaká případná nebezpečí nebo rizika by z neléčeného lichenu mohla plynout-i v tomto vás prosím o odpověď. Děkuji. 3. 4. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
moc se omlouvám, že Vás asi neuspokojím odpovědí, ale pochopila-li jsem, Váš přítel se neléčí na myastenii gravis a tudíš se obraťte na svého odborného ošetřujícího lékaře, který Vám jistě poradí lépe než já. 6. 4. 2013

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná