MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Zvětšený brzlík Markéta

Dobrý den,
mám již několika měsíční problémy s dýcháním a již 3 měsíce lítám od jednoho doktora k druhému (ale o tom se myslím nemusím moc rozepisovat). Podstatné je, že nakonec po provedení CT došli k závěru, že se jedná o \"thymus, thymom nebo eventuálně lymfom\" (citace z lékařské zprávy) a sděleno mi bylo akorát to, že je možné, že můžu mít zvětšený brzlík. Příští týden mám být hospitalizována na klinice a léčba má pokračovat. Já však nemůžu ani spát, jak žiji v nejistotě, co to se mnou vůbec je a co se bude dít dál. Na internetu jsem si dohledala právě nemoc - myasthenia gravis, která může být s brzlíkem spojována... ale řekla bych, že nemám žádné příznaky této nemoci. Nic jiného, co by způsobovalo zvětšení brzlíku jsem nenašla, proto ani netuším, jak může probíhat léčba. Co jiného by mohlo tento jev zapříčinit? A jak se to léčí? Bude nutná operace? Dodala bych, že je mi teprve 18 let.
Omlouvám se za vyčerpávající text a předem děkuji za odpověď. 15. 6. 2013

MUDr. Michaela Týblová: Je těžké se vyjadřovat takto bez dalších informací. Ještě se nemusím jednat o nádor brzlíku, v mladém věku mohou být viditelné zbytky brzlíku a nemusí to nic znamenat. Takže asi bych vyčkala na další vyšetření a postup. Může to prostě být něco jiného než nádor brzlíku, opravdu je třeba vyčkat na vyjádření ošetřujících lékařů.
Jinak je to tak, že buď nádor může být bez příznaků nebo s příznaky myastenie a ty se mohou projevovat jako dvojité vidění, porucha žvýkání, polykání, porucha artikulace nebo oslabení hlasu, slabost za krkem, porucha dýchání, to tedy evidentně nemáte. Nevím kam na kliniku jdete, ale určitě VAše snímky budou konzultovány na specializovaném pracovišti pro tato onemocnění. Když by se nádor brzlíku prokázal, pak se odstranuje operací, ale můžu Vás uklidnit, že i tak je to operace relativně nekomplikovaná a pooperační průběh bývá bez komplikací. 19. 6. 2013

myasthenia a kolonoskopie Zdeňka

Děkuji za odpověď paní doktorko 29. 5. 2013

Myasthenia a kolonoskopie Zdeňka

Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat:Mám MG typ 2B-3. Již delší dobu mám problémy se zažíváním-prodělaná kandidoza střev,divertikulitida bez perforace - hospitalizace,provedene kolono -jen 35 cm bez oblbováka. Po konzultaci s Mudr.
Markem Benešem ,jsme se bavili o celkové narkoze. Chtěl ale ,prý se mám zeptat na typ anestezie. Prosím proto se ptám,zda může být anestezie jako u zdravého člověka ,nebo něco jiného? vzhledem k mg? děkuji Zdenka 28. 5. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
koloskopii je možné u myasthenie gravis provést eventuelně v i.v. analgosedaci (opioid + propofol) po předešlé přípravě na vyčištění střev. Celková narkosa je přeci jenom větší zátěž, ale i tu lze při dobré stabilizaci choroby provést. Je ale samozřejmě nutné informovat anesteziology o Vašem onemocnění. Našim pacientům před celkovou narkosou dáváme i tištěné informace pro anesteziology. Je možné si je na našich stránkách najít a vytisknout. 29. 5. 2013

Brnění v končetinách Kateřina

Dobrý den,
asi měsíc se lečím s MG a poslední dva dny mám hrozné brnění v končetinách (užívám mestinon, prednison a imuran) dá se s tímhle brněním něco dělat?
Děkuji za odpověď
Kateřina 23. 5. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
při léčbě kortikoidy může někdy dojít k minerálové dysbalanci a to právě může vyvolat brnění v končetinách. Bylo by vhodné nechat si nabrat minerály a zjistit jejich hladinu u Vás. Eventuelně přidat Kalium chlorátum (KCl - draslík) či malé dávky hořčíku. Obtíže mohou být i eventuelně při syndromu karpálního tunelu. Brnění a bolesti v oblasti dlaní a prstů rukou bývají hlavně v noci a mohou Vás budit. Toto se dá diagnostikovat pomocí EMG. I obtíže se štítnou žlázou mohou způsobit brnění končetin. Ale když se svěříte Vašemu ošetřujícímu neurologovi, jistě Vám poradí a odpomůže od obtíží. 27. 5. 2013

Úbytek váhy a únavový syndrom s myastenií Monika Fischerová

Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o pomoc.JIž 7let se léčím s MG po thymectomii 04/2006.Při medikaci Mestinonu a Imuranu.Od roku 1993 s hypothyreosa na substituci.Po myastenické stránce jsem byla před rokem bez větších problémů,ale za to teďkom se to asi nahromadilo všechno.Zdravotní problémy,které jsem měla od ledna,včetně krevních testů(leukocyty WBC-2,5,Neutrofily-32%,neurofily0,78,CRP-1,7)mi v březnu na gastroskopii zjistili zánět jícnu,ten byl přeléčen ATB.Kontrolní KO v dubnu:Urea-1,6,Leukocyty-1,8,počet lymfocytů 56,3%,serum bílkoviny:kappa vol.řet.36,3mg/l,lambda vol.řet.53,4mg/l.EBV-latetní infekce,borelie IgG 0,24,Ch.pneumoniae IgA 2,5,IgG3,06(nelze vyloučit chronickou infekci nebo aktivní infekci).Toxoplazma IgG 4,57./Na hematologii mi paní doktorka předepsala před 5 týdny 2xdenně B12 v injekcích,které mi vždy bohužel pomohly max.2dny.Za poslední 4 týdny jsem váhově ubyla 5kg.Mám velké bolesti kloubů a kostí.Pomáhám si Alulinem od bolesti 4xdenně.Chtěla bych podotknout,že problémy s příjmem potravy nemám,jak mě včera chtěla pesvědčit paní doktorka.Jím min.5x denně a diety žádné nedržím.V březnu mi bylo provedeno i sono břicha,kde mi lékařka zjistila cystu na lednině 8mm,ale prý to nic není.Přitom jsem měla problémy s močením,že jsem teba na malou šla pouze ráno a večer.Vůbec jsem neměla potřebu.Navíc se mi začaly kazit zuby.Mám sice korunky na vrchní části,ale začaly se mi tlačit kořeny z kostí tak,že jsem si sama vytáhla 3 korunku s kořenem a pokračuje to dále.Už si nevím rady,na jaké vyšetření by mě měla moje paní doktorka poslat.Trápí mě hlavně ten úbytek váhy.Je to moc nepříjemné,když sama na sobě vidím,jak se strácím.Můžete mi prosím pomoct?Děkuji za radu.Monika 17. 5. 2013

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý večer,
jak vidím, máte opravdu velké problémy, ale jak se zdá, nebudou myastenického původu. Nepopisovala jste ani jednou problémy s polykáním, či špatné mluvení, dvojité vidění či jiné obtíže souvidející se základním onemocněním. Vaše obtíže jsou spíše interního rázu a bylo by vhodné interní dovyšetření ohledně Vašeho váhového úbytku a nízkého počtu bílých krvinek. Moc držím pěsti. 19. 5. 2013

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná