MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

glaukom Lenka

Dobrý den, prosím o radu.Ve 32 letech mi byl zjištěn rozvinutý zelený zákal. Léčím se kapkami Arulatan.
Trpím bolestmi kolem očí, mlhavé viděni ,motaní a bolest hlavy ,velká únava očí.Pracuji jako dělnice práce je velice náročná,je možné s tímto onemocněním žádat změnu pracovní schopnosti nebo o částečný inv.důchod. 31. 8. 2013

MUDr. Michaela Týblová: dobrý den, bohužel v tomto nejsem schopna Vám poradit, ptala jste se svého očního lékaře?
6. 9. 2013

glaukom Lenka

Dobrý den, prosím o radu.Ve 32 letech mi byl zjištěn rozvinutý zelený zákal. Léčím se kapkami Arulatan.
Trpím bolestmi kolem očí, mlhavé viděni ,motaní a bolest hlavy ,velká únava očí.Pracuji jako dělnice práce je velice náročná,je možné s tímto onemocněním žádat změnu pracovní schopnosti nebo o částečný inv.důchod. 31. 8. 2013

Helena Brůhová: Příjemný den, Váš dotaz je asi spíše určen právní poradně. Konzultovala jsem ho s JUDr. I. Kadlecem a jeho rada zní: Každá zdravotní změna, která ještě navíc vytváří pro pracovníka problémy v jakémkoli jeho pracovním zařazení, je podkladem pro lékařské posouzení na jehož základě bude rozhodováno o přiznání nebo zamítnustí některého stupně invalidity. Jak už uváděla paní dr. Týblová, požádejte o konzultaci svého očního lékaře. S pozdravem Helena Brůhová, předsedkyně MYGRA-CZ
9. 9. 2013

blefarospasmus očních víček Jitka

Můžete mi prosím sdělit,kde v Libereckém kraji aplikují botulotoxin do víček? Děkuji J. 10. 8. 2013

Helena Brůhová: Příjemný den, aplikace "botoxu" je u pacientů s myasthenia gravis kontraindikována. Nevím, zda jste pacientkou s MG, kterým tato poradna slouží a bohužel ani neznám odpověď na vaší otázku. S pozdravem
Helena Brůhová, předsedkyně MYGRA-CZ
12. 8. 2013

odmítnutí léčby J.Slavíková

Dobrý den,jsem z Libereckého kraje.Doposavad mi pravidelně po 3 měsících aplikovali botox do víček v Praze-Kateřinská.Nyní z kapacitních důvodů odmítají léčbu. Jak mám postupovat.Děkuji za odpověď Slavíková 9. 8. 2013

Helena Brůhová: Příjemný den paní Slavíková, z vašeho dotazu není zřejmé, zda jste pacientkou s diagnostikovaným onemocněním myastehania gravis? Právě těmto pacientům má sloužit zdejší poradna. Obecně vám mohu doporučit 10 Rad pacientům, které naleznete na http://www.mygra.cz/cs/ke-stazeni/soubory.

S pozdravem
Helena Brůhová, předsedkyně MYGRA-CZ
12. 8. 2013

Myastenia gravis Zdenka

Dobrý den pane doktore,prosím o Vaši odpověd,jedná se o mou dceru 28let žijící ve Španělsku,která před rokem a půl onemocněla štítnou žlázou a léčena léky.Asi před rokem pocitovala padání víček,únavu,špatnou artikulaci,dvojité vidění a dechovou krizi.Zjistili jí diagnozu myastenia gravis a je léčena mestynomem postupně ze zvyšováním tbl.v této době na 5tbl.denně.Vyšetřením bylo zjištěno zbytky brzlíku,a chirurg jí oznámil,že operace není nutná,jelikož se neprokázal nádor.Štítná žláza je zvětšena a léky údajně měly být zvýšené dávkou.opět nastávají komplikace,jako dvojité vidění,špatná artikulace a bolest při polykání.Je v nemocenském stavu,a jako taxikářka má zákaz řízení motorových vozidel.Nevím ,jak jí pomoci na takovou dálku,skoro ve všech článcích se dočítám,že operace je nejlepší varianta k uzdravení této nemoci.Prosím o Vaši radu jak by bylo nejlépe postupovat ,a zda li by nebylo vhodnější léčit dceru u nás v ČR.Vyšetření a výsledky ve Španělsku jsou velice zdlouhavé ,tak samo jako objednání k vyšetření.Děkuji Vám předem za Vaši odpověd s přáním příjemného dne Zdenka 29. 7. 2013

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den, u vaší dcery jde nepochybně o myastenii, pravděpodobně asociovanou s onemocněním štítné žlázy, což je dosti časté. Stran indikace operace brzlíku- je pravděpodobně indikována, ale definitivně se nelze z takto kusých informací vyjádřit. Operace je nicméně jednoznačně indikována jen v případě nádoru brzlíku, ve všech ostatních jde o léčebnou alternativu- nejde o absolutně účinnou samospásnou metodu (jak jste asi nabyla dojmu screenováním internetu). V Česku je využívána tradičně hojně, v jiných vyspělých zemích se k ní staví rezervovaněji. Alternativou je podávání imunosupresívní nebo imunomodulační léčby. Z vaší otázky nevyplývá, zda dcera dostává nějaké takové léky či ne. 2. 8. 2013

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná