MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MUDr. Iveta Nováková, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

MUDr. Iveta Nováková pracuje od roku 1997 v Centru pro myasthenia gravis a v Centru pro roztroušenou sklerosu na 1. Neurologické klinice VFN a 1. LF UK Praha, Kateřinská 30. Centrum MG se komplexně zabývá péčí o pacienty s myasthenia gravis a dlouhodobě je dispenzarizuje. Toto odborné pracoviště spolupracuje s III. Chirurgickou klinikou 1.LF a FN Motol, Gynekologicko-porodnickou klinikou 1.LF UK, Oční klinikou 1.LF Praha, I.Interní klinikou 1.LF Praha, ÚHKT a dalšími pracovišti.

MUDr. Michaela Týblová, Centrum MG Praha, Neurologická klinika VFN Praha

Vhodnost navržené rehabilitace. Pavel

V současné době mám bolesti levého ramene od krku a pokračují dále rukou. Chodím na rehabilitaci,mírné cvičení atd.
bolesti ustupují. Jako další mám navrženou léčbu s použitím
DD proudů na postižené rameno. Mohu tuto léčbu jako
myasthenik absolvovat? Děkuji za odpověď.
8. 1. 2015

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
DD proudy mohou u některých myastheniků, zvlášť nestabilních, způsobit zhoršení, ale většinou proběhnou bez obtíží. Je nutné zkusit, jak na Vám působí, protože na Vaše rameno by mohly působit blahodárně. Jestliže se budete cítit více unavený a zhoršený, okamžitě je přerušíte.
17. 1. 2015

Operace? Chlebková Renáta

Hezký den, v srpnu 2014 mi byla dg MG, seropozitivni, generalizovaná forma. V srpnu proběhly série plazmaferez s výborným efektem. Nyní Mestinon a Medrol. CT neprokazuje ani zvětšení ani tumor. Jsem na PN. Je thymektomie nutná či žádoucí? Letos v zimě nebo je možné odlǒzit na léto? Děkuji za odpověď. Rch 15. 11. 2014

Mgr. Petra Žurková, DiS: Dobrý den, o tom zda je thymektomie nutná rozhodne Váš neurolog ve spolupráci s hrudním chirurgem. Jsem fyzioterapeutka a nejsem v tomto případě kompetentní Vám říci, zda operaci ano nebo ne. Hlavně je důležité docházet na pravidelné neurologické kontroly. Byla jsem připomínkována vysoce erudovaným neurologem v oblasti myastenie a z tohoto důvodu Vám sděluji změnu odpovědi. Děkuji za pochopení. S pozdravem Žurková 18. 11. 2014

špatné dýchaní Šárka

Milá paní magistro Žurková chtěla jsem vás poprosit o radu v červnu letošniho roku jsem byla na thymektomii poté asi 14 dní nato jsem začala mít problémy s dechem byli mi nasazeny kortikoidy zlepšení se nedostavilo někdy je to lepší někdy horší na plicním vše v pořádku,ale já stále pocituji že se mi špatně dýchá.Doslechla jsem se že existují nějaké rehabilitační pomůcky na podporu dýchaní tak bych vás moc chtěla požadat jestli by jste mi něco nemohla doporučit.Předem moc děkuji Šárka 13. 11. 2014

Mgr. Petra Žurková, DiS: Dobrý den, zdravím Vás. Thymektomie je chirurgický výkon v oblasti hrudníku, jenž způsobí změnu v dechovém pohybu a to může vést ke zhoršení dýchání. Proto v pooperačním období je důležitá péče o jizvu, měkké tkáně, svaly a klouby hrudníku. Kortikoidy také oslabují do určité miry svaly, záleží na podáné dávce. Co se týče dechových pomůcek mohu Vám doporučit Threshold IMT, který Vám může předepsat Váš neurolog nebo DHD Coach 4000 ml. Bylo by dobré vyšetřit sílu dechových svalů. Pokud byste měla zájem o vyšetření, ozvěte se. 14. 11. 2014

oprava Kristanova

Preklik- ubytek svalove hmoty 12. 11. 2014

ubytek svalu Kristanova

Maminka je my astenik, má potíže s zbytkem svalove hmoty, souvisí to s MG?
12. 11. 2014

Mgr. Petra Žurková, DiS: Dobrý den, úbytek svalové hmoty neboli hypotrofie může souviset s MG z důvodu snížené svalové aktivity, což u MG souvisí hlavně se svalovou slabostí a únavou. Další příčinou může být snížený příjem potravy, hlavně bílkovin. Následkem toho může docházet ke snížení kloubní hybnosti. Doporučila bych pomalu zvyšující zátěž s ohledem na slabost a únavu např. procházky s trekingovými holemi, cvičení horních a dolních končetin s malou zátěží. 12. 11. 2014

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná