MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

MG generalizovaná forma IIIb, s anti MuSK Luběna

Dva a půl roku se léčím s MG, generalizovaná forma IIIb, s anti MuSK, užívám Medrol 4mg, 1-0-0, Mestinon 3x1, nyní snížen kvůli silným křečím nohou a rukou na 1x1, Sandimmun Neoral 2x100mg, nyní snížen kvůli vysoké hladině cyklosporinu na 2x75mg, Helicid 20mg 1-0-0, Cardilan 0-1-0. Po tak dlouhé době léčení se stav velmi zhoršil jako bych začínala od začátku - intenzivní rozdvojené vidění, špatná artikulace, problematické polykání, levá noha často zakopává, velmi špatný zrak celkově, po malé fyzické zátěži únava, musím odpočívat, mohla bych pořád spát, výrazné zadýchávání, musím se velmi soustředit, abych udržela víčka otevřené. V květnu 2x nemocnice kapačky na urologii, od té doby nepřetržitě problémy se zrakem s dvojitým viděním, artikulací, polykáním. Na každou kontrolu vozím výsledky KO a biochemie, mám zhoršeno 7 hodnot jako je G 5,9-7,6, ALT 0,8-1,1, GMT 1,39-2,1, kreatinin 91-92, cholesterol atd. V srpnu jsem objednaná kvůli přetrvávajícím potížím na plazmaferézu FN Bohunice. Ale bylo mi řečeno, že pacienta s mojí diagnozou ještě neměli, že mi asi ani plazmaferéza nepomůže. Co by mi tedy pomohlo ke zmírnění nebo vymizení příznaků? 19. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den, pokud jste objednána k hospitalizaci na naši kliniku, tak bude asi nejlepší probrat tyto věci při hospitalizaci a neřešit je cestou internetu. 21. 7. 2014

Blefarospasmus Petr

Dobrý den,manželka má křečovité svírání víček,prý se jedná o Blefarospasmus.Na aplikaci botoxu byla třikrát,ale nepomáhá to.Je možno nějaká operace,nebo jiné řešení? Děkuji za odpověď. 17. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den, s těmito otázkami se obraťte na specialistu, který se zabývá abnormálními pohyby. 21. 7. 2014

RS Radka Bousková

Dobrý den, včera jsem byla u posudkové komise, vezla mně tam kamarádka, abych někde neupadla, mám špatnou stabilitu.
Byla jsem u pí.doktorky NEDVĚDOVÉ asi 5-10 minut, a odcházela jsem s tím, že nesplňuji kritéria, abych byla invalidní, takže nemám práci, když chci do práce, ptají se na můj zdravotní stav, když povím, že mám RS, tak nechtějí
Akorát nevím, kde budu brát peníze na léky? Jsem na ÚP 17. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
jde o web, který se týká myastenie. RS ani posudková problematika není předmětem tohoto fóra 21. 7. 2014

mozna recidiva mg andrea

Dakujem za skoru odpoved a chcem sa opytat ak by mamka znova zacala uzivat mestinon koly dvojitemu videniu mohlo by jej to pomoct?pretoze ona okrem toho dvojiteho videnia ani tak problemy nema.to dvojite videnie je hlavne poobede dakujem 9. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Určitě. Pokud jde o recidivu myastenie, tak by jí měl Mestinon při těchto potížích ulevit. Měla by být ale zároveň vyšetřena a znovu zvážena eskalace imunosupresívní terapie. 11. 7. 2014

MG ,dvojite videnie a znizena funkcia štitnej zlazy Andrea

dobry vecer ,pred styrmi rokmi mojej mamke bola zistena MG,je po operacii thymomu,uzivala lieky -mestinon,prednison a imuran.Teraz uz uziva iba kazdy druhy den imuran a nic viac.Okrem toho ma problemy so stitnou zlazou ma stale vysoke hodnoty TSH az do 90 aj napriek tomu ze uziva vysoke davky L-THyroxinu okolo 250mg denne...prekonala trombozu na hornej koncatine a t.c.ma problemy s dvojitym videnim a zavratmi.Chcem sa opytat ci sa jej po tolkych rokoch moze vratit myastemia ,mamka ma dvojite videnie hlavne v poobednajsich hodinach , 8. 7. 2014

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA: Dobrý den,
samozřejmě k recidivě nebo zhoršení myastenie může dojít kdykoliv během života i přes adekvátní léčbu. 8. 7. 2014

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná