MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

záškuby ve svalech Markéta

Dobrý den,
před sedmi lety se mi náhle zhoršil zdravotní stav. Kromě zvýšené únavy, která mi připadala úplně jiná, než na jakou jsem byla u MG zvyklá, jsem měla určité záškuby ve svalech (nevím, zda to byly myoklony či fascikulace). Ale v té době jsem již několik let nebrala Mestinon. Přes opětovné nasazení Mestinonu, později Mytelasy záškuby nepřestaly, až po několika měsících téměř odezněly. Kvůli jiným potížím (zahlenění) jsem po čase opět přestala Mytelasu užívat. V posledních měsících se záškuby ve svalech objevují opět ve větší míře a intenzitě. Patří záškuby ve svalech při neužívání Mestinonu či Mytelasy k MG? Je užitečné je zase začít brát? Děkuji. Markéta 3. 9. 2014

MUDr. Iveta Nováková: Dobrý den,
záškuby ve svalech bývají u myastheniků jako projev vedlejších účinků léčby inhibitory CHE (Mestinon, Mytelasa, Syntostigmin či Ubretid). Pokud tyto léky neužíváte, není důvod k fascikulacím, pokud tam není ještě jiný problém. Je vhodné doplnit EMG, neurologické vyšetření. Jistě Vám Váš ošetřující neurolog v tomto poradí, pochopila-li jsem správně, že máte již delší dobu myasthenii gravis a jste s ní sledována. 9. 9. 2014

bolesti hlavy a páteře Dáša

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda bolesti hlavy, které mám po užití léku na zlepšení prokrvení mozku mohou souviset. Občas si vezmu Ginko bilobu nebo Gingio. Na EEG mi nic nezjistili, ale mám problémy s páteří, jak krční, tak bederní. Děkuji za odpověď 26. 8. 2014

MUDr. Michaela Týblová: dobrý den, jako nežádoucí účinek léků to psáno je, ale očekávala bych, že po každém podání gingia budou bolesti hlavy horší než ve dnech kdy tyto léky neberete.... zkuste to 7-14 dní brát a 7-14 dní nebrat, a pak asi bude možné porovnat zda je to po gingiu nebo není 28. 8. 2014

trvalá bolest a křeče v ochrnutých nohách(jsem na vozíku) Ladislav Šťastný

Dobrý den, trpím již delší dobu velkými bolestmi nohou a zároveň křečemi.Po operaci páteře před 15-ti lety jsem sice zůstal na vozíku, ale bez bolestí. Ty postupem narůstaly, dalo se to držet a zvykat si.Teď se mi zdá, že bolest je nesnesitelná. 22. 8. 2014

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, předpokládám, že obtíže nesouvisí s dg myastenie gravis a tudíž prosím zkonzultujte se svým ošetřujícím neurologem 24. 8. 2014

OPRAVA HANA

RÁDA BYCH OPRAVILA SVŮJ DOTAZ JDE O TO JESTLI MOHU UŽÍVAT PŘÍPRAVEK BIOSIL PLUS , KDYŽ JSEM MYASTHENIK . DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ PYSANCZYNOVÁ 20. 8. 2014

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, opatrně to můžete zkusit, uvidíme i jak to zvládne Váš žaludek, když tak se mi prosím ozvěte přímo přes mail 24. 8. 2014

dotaz HANA

DOBRÝ DEN JSEM PACIENTKA S MYASTHENII A PROSILA BYCH ODPOVĚĎ NA MOU OTÁZKU , KOUPILA JSEM SI BIOSIL PLUS S OBSAHEM BIOTIN, ZINEK ,KŘEMÍK MOHU HO UŽÍVAT NA PADÁNÍ VLASŮ . DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ PYSANCZYNOVÁ HANA 20. 8. 2014

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná