MYGRA-CZ představuje aneb Zeptejte se specialisty

Tato poradna neslouží k ověřování vzájemného působení užívaných léků jiných onemocnění než dg.myasthenia gravis.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA, FN Brno - Zástupce přednosty Neurol. kliniky pro LPP

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neuromuskulární centrum při Neurologické klinice FN Brno se zabývá diagnostikou a léčbou celého spektra neuromuskulárních poruch: myastenií, získanými i dědičnými svalovými chorobami i nemocemi periferních nervů včetně neuropatické bolesti. V diagnostice dědičných svalových chorob spolupracuje úzce s Centrem molekulární biologie a genové terapie IHOK FN Brno. Klinická diagnostika je podporována  elektrofyziologickými laboratořemi, ve kterých se provádí kompletní spektrum vyšetření. Léčebně je pracoviště vybaveno k zvládání i nejzávažnějších život ohrožujících stavů včetně umělé plicní ventilace na JIP. V roce 2016 se Centrum stalo součástí Evropské sítě vzácných onemocnění - ERN (Euro - NMD).

Mám myastenii? Svatava Puškáčová

Dobrý den, Mírné potíže mám asi 3roky,ale loni v létě sem spadla ze schodů a proto sem si dávala větší pozor.Trápí mě únava,při únavě se mi špatně mluví a do schodů se mi špatně chodí už i do prvního patra se zadýchávám,bolí mě nohy a sem unavená.Kdysi sem nezvedla ani nohu doschodů tak jak jsem chtěla a to jsem si dávala pozor kam našlapuji.Původně sem byla na Magnetické resonanci mozku,protože sem myslela,že se mi zhoršil stav po úraze hlavy ,který sem měla před 20-ti lety.Tam ,ale nic nenašli i když mám trvalé následky ,které před 20ti lety pyly patrné na ct.Ted sem byla na vyšetření EMG a CT hrudníku,CT hrudníkupopisuje drobné uzlíky na plících starého rázu.Jsem nekuřačka ,ale myastenii má moje matka,proto mě napadla tato nemoc při mých obtížích.Paní doktorka mě nasadila Mestinon a po něm jsem čilejší ,zatím užívám jen druhý den ,ale bylo mi líp hned po první 1/2 tabletceUžívám Mestinon 3x denně.Ještě jsem zapoměla napsat,že mi klesá levé víčko v průběhu dne. Chtěla sem se zeptat zda je možné,že žádné vyšetření Myastenii neprokázalo a já ji přesto mám? Je mi 40let. Děkuji za odpověd a krásný den přeje Puškáčová 21. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, příznaky by mohly odpovídat této diagnóze, ale toto opravdu nelze vyřešit po internetu. Musí to vyšetřit Váš ošetřující neurolog. Prostě je nutné vyhodnoti Anti achr protilátky, které jsou jistě nabrány a EMG. Existují vzácné případy, kdy pacienti reagují na naši léčbu i při negativních výsledcích, ale mnohem standardnější je, že je alespoň jedno z vyšetření pozitivní.
Rodinné výskyty jsou zcela výjimečné, já znám asi jen 2 případy, že toto onemocnění měli dvě osoby v rodině... 24. 5. 2015

antihistaminika eliška skalkova

Pani doktorko poradte ktere antihistaminikum mohu uzivat u MG ?
Mam ted mirnou alergii na pyly.beru 10mg prednison,ktery orojev alergie zmirnuje,ale citim se unavenejsi 15. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Mimo dithiadenu by antihistaminika bylo možné nasadit, i když bych doporučovala začít od 1/2 tablety a vnímat, jak se po nich cítite. Můžete brát zodac, zyrtec i další "modernější" antihistaminika. 24. 5. 2015

Bisulepin-Dithiaden Dita

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je Dithiaden u MG jednoznačně kontraindikován. Děkuji. 14. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Dithiaden není jednoznačně kontraindikován, ale viděli jsme po něm ve výjimečných případech zhoršení stavu a proto ho úplně nedoporučujeme. Na rozdíl o novějších typů protialergických léků obecně totiž více tlumí, způsobuje spavost. 24. 5. 2015

zubní dotaz a myastenie Jana

Děkuji za odpověď!jen moc nerozumím proč případně při trhání zubů nasadit antibiotika?trhali mi \"osmičku\" 2x a nic takového jsem netušila,takže nic takového neproběhlo?!z jakého důvodu?Momentálně užívám Medrol 12mg......a případná anestezie lokální tedy není problém?Moc děkuji...! 11. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Při trhání zubů se po vytržení může v hojící se ráně udělat zánět, zánět může pacienty s autoimunitami zhoršit, proto se snažíme raději doporučit antibiotika jako prevenci cca den před a cca 1-2 dny okolo toho zákroku, aby se to nestalo. Zánět se ale rozvinout nemusí, jak jste sama zažila, ale může, je to jen obecně doporučovaná prevence. Je to jasné? Ano, lokální anestézie není problém, mimo tzv. prokainovou řadu lokálních anestetik, ale ty se dle mých posledních informací už nepoužívají. 24. 5. 2015

zubní dotaz a myastenie Jana

Dobrý den,jsem po návštěvě zubaře,ulomil se mi zub,po té bolel,dostala jsem tam injekci,odvrtaní,zubní vložku,po 10dnech čištění kanálků...za 14dní mám jít na zaplombování..zub momentálně nebolí,jen se chci zeptat,jestli zubní vložka-výplň obsahuje i nějaké léčivé látky,které bych jako myastenik nemohla?nebo jestli je u zubaře něco co bych nesměla a na co si dát pozor?děkuji za odpověď 1. 5. 2015

MUDr. Michaela Týblová: Dobrý den, vložka by vadit neměla. Dávat si pozor musíte jen při trhání zubů nebo jiných velkých "krvavých" zákrocích v dutině ústních (toto není ten případ), kdy je vhodné preventivně dát antibiotika (naši pacienti mohou jen cefalosporiny) a připadně zvednou kortikoidny, když byste je brala, tzn. např. prednison na 10 mg den před zákrokem a pak cca týden. 11. 5. 2015

Zde položte svou otázku






Všechna pole jsou povinná